basis naar compleet

— dinsdag 26 september 2017, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Keuzegids: opleiding Journalistiek bij Hogeschool Utrecht scoort laag

© ANP

UPDATE De opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht scoort het laagst van de HBO-opleidingen Journalistiek. Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2018, die alle opleidingen met elkaar vergelijkt. Laatste wijziging: 2 oktober 2017, 15:43

De Christelijke Hogeschool Ede voert de top drie aan, gevolgd door de opleiding Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Op plek drie staat Windesheim in Zwolle.

De Keuzegids is een onafhankelijke vergelijkingsgids van studies in Nederland met aandacht voor toelatingseisen, arbeidsmarktaansluiting, studiesucces en onderwijskwaliteit. Bij de kwaliteit van de opleidingen worden zowel studentenoordelen als de deskundige keuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie meegenomen.

Over het algemeen is de studenttevredenheid voor de opleidingen Journalistiek dit jaar gedaald, blijkt uit de Keuzegids. Er zijn vooral klachten over het vaardighedenonderwijs. Studenten hebben niet het gevoel dat ze analytisch leren denken of problemen leren oplossen. De experts zijn het meest positief over Tilburg, maar in Ede zijn de studenten zelf het meest tevreden. Beide opleidingen onderscheiden zich van de andere door de sterke beroepsvoorbereiding. De studenten waarderen de praktijkgerichtheid. In Ede vinden de studenten de ICT-faciliteiten ook een sterk punt.

Zwolle en Utrecht krijgen meer kritiek. Vooral de lesinhoud laat volgens studenten te wensen over. Studenten vinden de lessen niet inspirerend. In Utrecht is daarnaast zware kritiek op de toetsing. De Keuzegids meldt verder dat deze opleiding tijdelijk is verhuisd naar een andere – krappere – locatie. “Mogelijk draagt de onvrede hierover bij aan het sterk gedaalde oordeel van de studenten ten opzichte van vorig jaar.”

UPDATE Hans de Clerq, directeur van de opleiding in Utrecht, noemt de lage score vervelend. Maar tegelijkertijd ziet hij het als een aansporing “om door te gaan met wat we aan het doe zijn: verbeteren van voorzieningen en onderwijs.”

Zo heeft de Hogeschool Utrecht twee jaar geleden opleidingen en curricula aangepast. Voor de opleiding journalistiek betekende dat volgens De Clerq dat eerstejaars meteen in de beroepspraktijk starten. “Theorie en praktijk zijn daar helemaal geïntegreerd”, aldus De Clerq. “Bij de opstart van vorig studiejaar hebben we een paar vervelende problemen gehad met roostering. Ook zit je met onderwijs dat zo ver gaand vernieuwd is als het onze, met opstartproblemen. Dat kan zeker van invloed zijn op de uitslag.”

De directeur ziet de toekomst positief in.“De afgelopen twee jaar is veel in werking gezet. Volgend studiejaar wordt nieuw bovenbouwonderwijs ingevoerd en gaan we ook naar ons nieuwe pand. Allemaal zaken die studententevredenheid maar ook de kwaliteit waaraan we werken, gaan helpen”.

Lees ook: Ook oordeel Elsevier over studie Journalistiek aan de HU slecht

Bekijk meer van

Keuzegids Hogeschool Utrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.