nvj corona

— donderdag 19 november 2009, 11:26 | 11 reacties, praat mee

Dilemma

Het is op dit moment niet de leukste tijd om af te studeren als student journalistiek. De banen liggen niet bepaald voor het oprapen en we krijgen er bovendien steeds meer concurrentie bij van andere opleidingen. Dus wat doen we? Juist, freelancen totdat we erbij neervallen. Alle klusjes worden gretig aangenomen. En ja, dan gaan we niet zeuren als we niet zoveel betaald krijgen. Sterker nog: werken voor nop behoort inmiddels tot de mogelijkheden.

Ook ik heb zwaar onder de marktprijs gewerkt om wat ervaring op te doen. Twee weken lang werkte ik voor een schamele 300 euro. Hard werken maar niet beloond worden, dat voelt niet goed. Maar ja, ik kon het wel op mijn cv zetten. En een cv opbouwen tijdens je studie is noodzakelijk, want op de krappe banenmarkt eisen opdrachtgevers ervaring. Maar waar moet je die ervaring opdoen als er geen werk te vinden is? Precies, dan maar onder de prijs werken, dan kun je in ieder geval nog ergens je voet tussen de deur proberen te krijgen.

Nu zijn er mensen die het probleem er niet van inzien: ‘Je doet een klus voor minder of helemaal gratis. Daarmee laat je zien wat je in huis hebt en als dat bevalt krijg je in de toekomst wel betaald.’

Helaas gaat dit verhaal lang niet altijd op: het blijft niet bij die ene keer. Bedrijven weten namelijk wel raad met dat onwetende jonge grut en buiten de boel flink uit. De ambitieuze studenten worden regelmatig afgepoeierd met een boekenbon, een flesje wijn of een treurig bedrag. En een vaste baan houden we er ook al niet aan over. We staan inmiddels bekend als die studenten die zo gek zijn om voor nop te werken. ‘Die doen het vast ook wel een tweede keer. Of derde…’

Tijdens je studententijd vormt dat nog geen probleem. Je hebt een studiebeurs en redt het zo wel. Je loopt er pas tegenaan na je studie. Als je daadwerkelijk moet leven van je journalistieke klussen. En zo stroomt onze boekenkast langzaam vol en ook aan lekkere wijntjes geen gebrek. Maar een oplossing is er niet. Want ik kan wel beslissen dit in de toekomst niet meer te doen. Maar er zal altijd wel een ander zijn die er genoegen mee neemt.

Bekijk meer van

Saïda Maggé

Praat mee

11 reacties

Hans Roodenburg, 19 november 2009, 15:46

Zo zie je maar weer: er verandert nooit iets in de journalistiek. Vroeger had je de onderwijzers en schnabbelende huisvrouwen die voor een grijpstuiver voor allerlei bladen ‘een paar centen’ bijverdienden.
Moeten tegenwoordig al afgestudeerde jongeren aan de HBO-opleidingen zich al zo financieel verlagen?

adriaan, 19 november 2009, 15:54

Al jaartje of wat freelance ik met veel plezier een tot tevredenheid stemmend modaal inkomen bij elkaar. Nu staan de tarieven onder druk. Hordes ontslagenen en net afgestudeerden (die voor weinig of niets gaan werken) overspoelen blijkbaar de markt en beginnen hun eigen winkeltje.

Hier ligt een schone taak voor de NVJ; spreek met werkgevers minimumtarieven af, zet ze onder druk, dreig met acties, weiger cao-afspraken met uitbuitende broodheren, nagel ze publiekelijk aan de schandpaal. Kortom, doe ook eens wat substantieels voor het groeiende legioen zzp’ers in jullie ledenbestand. Tot nog toe lijkt mijn bond vooral te werken voor de vergrijzende achterban die (nog)wel een vaste baan heeft. Uiteindelijk zijn ook deze ‘cao-slaven’ gebaat bij redelijk betaalde freelancers en een gezonde arbeidsmarkt.

Pbb, 19 november 2009, 16:02

Tijdens mijn studie zijn me drie redenen gegeven om een klus aan te pakken; voor de leuk, het geld of de ervaring. Aan jou de keuze.

Zelf ben ik inmiddels acht jaar bezig en werk ik voor verschillende week- en maandbladen. Dat kwam niet zomaar op mijn pad. Ik ben begonnen bij een huis-aan-huis om vervolgens apetrots te zijn op een publicatie in een regionaal magazine. Daar kreeg ik af en toe een cd’tje voor, want geen budget. (Moest ik er wel meteen een recensie over schrijven, hoor)

Dit uiteraard tot gehoon van mijn medestudenten. Ik verziekte de markt en jeetje, schrijven voor het lokale sufferdje? Zij niet. Neen, zij zagen na hun afstuderen direct een toekomst bij de Volkskrant, als politiek verslaggever of correspondent.

Dat lijkt alleen maar erger te zijn geworden. De nieuwe lichting verwacht dat de klussen binnenstromen, waar ze dan ook nog voor gevraagd willen worden! Ik ontvang regelmatig mails van jonge studenten die me om advies vragen of een beroep willen doen op mijn netwerk. Ik zeg ze keer op keer dat ze moeten publiceren! publiceren! publiceren! Al is het in het krantje van het buurthuis. Maar neen, ze willen direct een column in Viva of backstage fashionshows verslaan.

Well honey, that ain’t gonna happen (yet)! Als schrijven echt je passie is en je er talent voor hebt, wordt dat heus wel opgemerkt. Maar je zult zelf aan de slag moeten om dit te bereiken. Zoek een parttime dayjob en ga in de tijd die resteert achter die goede klussen aan. Specialiseer je, ontwikkel je stijl en dan volgt die beloning vanzelf. Echt. Zolang dat maar niet je allergrootste drijfveer is.

adriaan, 19 november 2009, 16:17

Tja Pbb. Een trieste kijk op de problematiek. Arbeid, ook als je die met passie verricht, dient gewoon te worden betaald. En het is juist leuk dat net-afgestudeerden de lat voor zichzelf hoog leggen. Het haalbare nastreven kan altijd nog.

Susan de Boer, 19 november 2009, 16:30

Het is een schandaal wat sommige media je durven bieden, alsof wij geen hypotheek hebben.
Ik zie hier een schone taak voor de NVJ. Want als freelancer, en zeker een beginnende, is het heel lastig voet bij stuk te houden en een fatsoenlijk tarief niet alleen te verdienen maar ook te ontvangen.

Pbb, 19 november 2009, 16:47

Beginnende bandjes scoren nu eenmaal ook niet meteen een nummer 1 hit. Het nastreven is super, maar onrealistische verwachtingen hebben niet. Bovendien hebben beginners in bepaald opzicht ook een voorsprong. Regelmatig blijven ze werken op hun stageplek.

Maar goed, begrijp me niet verkeerd, ik snap Saïda wel. Het is soms ook oneerlijk en zeker ook frustrerend, maar ik ben bang dat dit erbij hoort. En dan moet je er zo goed mogelijk mee om zien te gaan. Ik denk dat ze de afweging moet maken wat ze in de rest van haar tijd doet. Twee weken werk voor 300 piek is natuurlijk schamel. Zeker als twee weken fulltime acquisitie plegen meer had opgeleverd.

Ik heb Saïda even gegoogled. Je hebt ervaring met tv (je werkt nu nog voor AT5), organiseerde evenementen en reizen én je schrijft. Mijn advies zou zijn, make up your mind. Het is wel heel veel van alles een beetje, hoor. Leuk om alles te ontdekken en zeer leerzaam bovendien, maar niet goed voor je cv. Als tv je ding is, moet je daar je tijd aan besteden.

Eduard Bekker, 19 november 2009, 17:24

Heb een tijd lang gecorrespondeerd voor een Haags huis-aan-huis blad.
Voor 75 euro per artikel met een of meer foto’s van mijn hand en/of infografieken (ook van mijn hand).
Vond ik al heel wat en ik kon eigenlijk schrijven waar ik maar zin in had (zie haagsnieuwsblad.layout.nl).
Tot werd besloten, dat ik even veel betaald zou krijgen als alle andere correspondenten: ong. 12 euro per artikel, ong. 12 euro, als er een of meer aangeleverde foto’s bij zaten.
Voor een artikel ben ik soms urenlang op pad en aan het schrijven en bewerken, terwijl mijn uurbedrag als webmaker echt wel een beetje hoger ligt dan de eenmalige vergoeding van het h-a-h.blad.
Toen moest ik denken aan die dialoog uit een film met Woody Allen, waar hem wordt gevraagd, wat hij voor werk doet:
“Ik kleed danseressen om bij de revue voor 4 dollar per uur”
“Wat weinig”
“Meer kan ik niet missen…”
Omdat ik wel een heel erg grote dief van mijn portemonnee zou worden, heb ik met het correspondentschap moeten stoppen. Jammer, want ik heb er heel veel plezier aan gehad.
@Susan: grappig! Ik woon vlak bij je in de buurt…
Ook toevallig…

erik, 20 november 2009, 10:41

Pay peanuts
Get monkeys

Laura Kempenaar, 20 november 2009, 14:50

Ik denk dat het niet alleen aan de bedrijven ligt, maar ook deels aan de scholen zelf. Soms worden periodes zo vol gestopt met lesuren dat er geen tijd over blijft om ervaring op te doen in de real world. Het meest frustrerende daarvan is trouwens dat er dan van 8 tot half 6 ingeroosterd staat, terwijl je soms alsnog hele dagen vrij hebt. Echter weet je dat pas die dag of die week, dus het is lastig combineren met werk.
Ik werk bij een regionale krant waar ik ook echt weinig krijg per klus, nog minder dan al het bovengenoemde hier, maar ik doe het voor de ervaring en omdat ik er inderdaad hoop te kunnen werken als ik over een jaartje de arbeidsmarkt betreed.

Elke Ross, 26 november 2009, 16:36

Ik werk bij mijn lokale omroep in mijn dorp. Daar doe ik veel redactiewerk, en uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er tv gaat worden gemaakt. Enkele items per maand om mee te beginnen. Goed, ik doe dat dus gratis juist om ervaring op te doen. Maar ik merk idd het probleem wat hierboven wordt geschetst. Veel uren op 1 dag les, dan weer een dag vrij en de week erna weer andersom. Of die week erop is er opeens een excursie. Erg leuk allemaal, maar ik zit dan af en toe klem met mijn werk voor de lokale omroep. Iets wat ik dus belanhrijk vind voor mijn toekomst als journalist.

Chantal Overgaauw, 29 november 2009, 02:08

Jammer dat er niet wat meer solidariteit in de beroepsgroep is. Dat is bij postbodes wel anders! (Om maar wat te noemen.)
Al die mensen die voor een fooi werken, verpesten de markt. Mij lukt het niet om van alleen freelance journalistieke bijdragen te leven. Voor kwaliteit (vakkundige journalistiek) wordt nauwelijks nog betaald.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.