website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Subsidiebaantje

Saïda Maggé — Geplaatst in arbeidsmarkt op woensdag 30 juni 2010, 12:48

Columns

Mijn vriend was er zo één. Zo’n hopeloze romanticus die een baan bij een dagblad ambieerde. Hij had het geprobeerd: radio én televisie. Maar diep van binnen wist hij dat hij zijn hart aan de krant had verloren.

Een moeilijke liefde. Solliciteren had weinig zin: drie tot vijf jaar werkervaring als functie-eis was bijna standaard. Je hoefde geen rekenwonder te zijn om er achter te komen dat je als 22-jarige voor een onmogelijke kans stond.

Als ik hem ’s avonds zag tikken, kon ik mijn bezorgde blik niet verbergen. Moet ik het nou zeggen? Dat hij het wel kan proberen, maar dat de kans heel klein is dat hij daadwerkelijk bij een krant aan de slag kan? Dat de krantenbusiness een zinkend schip is vol met ouderwetse grijze mannetjes? Dat er geen plek is voor jonge talentvolle journalisten, omdat ze nu eenmaal geen geld hebben?

Maar ach, ‘Stand by your man’ was niet voor niets gezongen. En dus hield ik mijn mond. Wie weet gebeurt er nog een wonder.

Toen kwam minister Ronald Plasterk. Die man droeg, naast hoedenmakers, kennelijk ook de nieuwe generatie dagbladjournalisten een warm hart toe. Ineens kwamen er dankzij hem bij alle dagbladen plekken vrij. Nu is mijn vriend zeker twee jaar als verslaggever onder de pannen bij een regionaal dagblad.

Ik was in het begin ietwat sceptisch en pestte hem vooral met zijn ‘subsidiebaantje’: ‘Jij moet nu zeker PvdA gaan stemmen.’ En: ‘Jij mag vast geen kritische stukjes tikken over Plasterk’. Hij glimlachte en dacht vast: ‘ach meisje, lach maar. Ik heb tenminste een baan’.

Nu begrijp ik waarom. Mijn jacht op een baan is recent geopend. En ook in de wereld van de televisiejournalistiek is het armoe troef. De weinige
vacatures die ik voorbij zie komen, gaan aan mijn neus voorbij. Anderhalf jaar werkervaring blijkt niet genoeg te zijn.

Goed, erg groot lijkt de kans niet. Zeker niet met de uitslag van de verkiezingen. Maar toch koester ik nog een klein beetje hoop: misschien denkt de nieuwe minister van OCW dit keer aan de nieuwe generatie televisiejournalisten. Want stiekem lijkt het me toch ook wel wat, zo’n subsidiebaantje.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

www.mediacontainer.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.