data als kans

— zaterdag 11 juni 2022, 07:39 | 1 reactie, praat mee

Dienst Terugkeer en Vertrek: Aandacht voor minderjarigen zonder verblijfsvergunning in media is lastig

Een interview met Lili en Howick. - © ANP/ROB ENGELAAR

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), een overheidsorganisatie die zich buigt over het uitzetten van vreemdelingen (zoals uitgeprocedeerde asielzoekers), worstelt met het 'talkshowpardon'. Het is lastig als een zaak, die vaak gaat om minderjarigen zonder verblijfsvergunning in Nederland, veel media-aandacht krijgt, zeggen de ambtenaren. Laatste wijziging: 11 juni 2022, 08:09

Dit gebeurt vaak wanneer iemand, of bijvoorbeeld een ouder van kinderen, “maximaal gebruikmaakt van de inzet van toegestane rechtsmiddelen”, ofwel veelvuldig in beroep gaat tegen het besluit tot uitzetting. In de tussentijd blijven de mensen wel gewoon in Nederland en raken ze geworteld. Vervolgens komt er een mediastorm op gang waarin bekende Nederlanders vragen om de ‘vreemdelingen’ hier te laten blijven, terwijl door de DT&V “actief is gewerkt aan vertrek”.

“Het gaat hierbij vaak om complexe en gevoelige zaken”, zegt de Dienst in een rapport over de ‘Stand van de uitvoering’.

“Dergelijke aandacht heeft impact op de betrokken medewerkers van de DT&V die vaak jarenlang op een zorgvuldige wijze het vertrek hebben voorbereid.” Bovendien zijn er “vanwege privacyredenen beperkingen om ons verhaal te delen in de media, met als risico dat er een eenzijdig beeld ontstaat”. Als de verantwoordelijke staatssecretaris alsnog besluit om de persoon te laten blijven “roept dat soms ook vragen op met betrekking tot willekeur”.

Arjen Lubach
De Immigratie- en Naturalisatiedienst kan gebruik maken van de ‘discretionaire bevoegdheid’, waarmee wordt besloten om iemand bij uitzondering toch een verblijfsvergunning te geven. Tot enkele jaren geleden lag die bevoegdheid bij de bewindspersoon. Toenmalig staatssecretaris van Asiel Mark Harbers maakte in 2018 gebruik van deze mogelijkheid om de Armeense kinderen Lili en Howick (foto) een verblijfsstatus te geven. De DT&V verwijst naar een item waarin presentator Arjen Lubach kritiek uit op dit ‘talkshowpardon’, waarbij de bevoegdheid werd gebruikt na druk vanuit de media.

Bekijk meer van

Talkshow

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 12 juni 2022, 22:58

Als er in dit land plaats is voor buitenlandse oorlogsmisdadigers, zware criminelen van buitenlandse afkomst is het ” logisch” dat minderjarige vluchtelingen geweigerd worden volgens de geldende doctrine.
Dat begrijpt elke gestoorde idioot in dit land.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.