training eu starters

— woensdag 6 juli 2022, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Derk Sauer derde gast in Zomergasten: ‘Veel over Rusland, maar niet alleen’

© ANP/Evert Elzinga

Journalist en media-ondernemer Derk Sauer krijgt op 7 augustus als derde gast in VPRO Zomergasten de kans om te praten over zijn ideale televisieavond. Het interview is wederom in handen van Janine Abbring. Laatste wijziging: 6 juli 2022, 14:07

‘Mijn avond zal uiteraard veel over Rusland gaan, maar niet alleen’, vertelt Sauer aan de VPRO.

Na 32 jaar in Rusland keerde hij dit voorjaar voor onbepaalde tijd terug naar Nederland. Het werd de Russische onafhankelijke pers, waarin Sauer als eigenaar van verschillende kranten een sleutelrol speelt, nog voordat Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen flink moeilijker gemaakt.

‘Ik wil de kijker door mijn 32 jaar in Rusland leiden en laten zien hoe en waarom we in de huidige oorlog terecht zijn gekomen’, zegt de journalist. ‘Ik wil mijn afschuw over het Poetinregime maar ook mijn liefde voor Rusland tonen aan de hand van beelden van Russische filmmakers.’

Activist naar journalist
Ook zijn reis van activist naar journalist zal aan bod komen. Als tiener liep hij mee met Vietnamdemonstraties, aan het begin van zijn volwassenleven sloot hij zich aan bij de IRA in Belfast en in Nederland stond Sauer aan de wieg van de Socialistische Partij.

Zijn overgang naar de journalistiek begon als hoofdredacteur bij het blad van de Vereniging van Dienstplichtige Militairen, als rondreizend correspondent voor Nieuwe Revu en VPRO, en uiteindelijk gedurende een groot deel van de jaren tachtig als hoofdredacteur van Nieuwe Revu.

De mediaondernemer waagde samen met zijn vrouw Ellen Verbeek en ondernemer Annemarie van Gaal in 1989 de sprong naar Moskou en startte het tijdschrift Moscow Magazine. Vanaf 1992 kwam daar The Moscow Times bij waarmee Russen en expats in het land voorzien werden van onafhankelijk nieuws en achtergronden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.