data als kans

— vrijdag 20 juli 2018, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Dennis van Luling van VI naar RTL: ‘Weer de breedte in’

Foto: Tom Bode / VI

Een jongensdroom noemt Dennis van Luling zijn baan bij voetbalmagazine Voetbal International. En toch houdt hij het er na bijna twee jaar als adjunct-hoofdredacteur voor gezien. Per ingang van 1 september gaat Van Luling als chef online aan de slag bij RTL. “Ik houd van voetbal, maar ben ook wel heel erg een generalist. Die breedte ga ik bij RTL weer opzoeken.” Laatste wijziging: 20 juli 2018, 15:26

Het eerste zaadje voor Van Lulings overstap werd een paar maanden geleden gelegd. Toen de chef online van RTL vertrok, ontving Van Luling een bericht van RTL Nieuws-adjunct Marc Schreuder met de vraag of hij een kop koffie wilde komen drinken? “Ik zat toen pas anderhalf jaar bij VI en wilde eigenlijk niet zo snel alweer een overstap maken. Maar tegelijkertijd zat ik bij VI ook niet meer zo lekker in mijn vel. Als er dan zo’n mooie functie vrij komt, dan ga je daarvoor.”

Dat niet lekker in zijn vel had voor Van Luling niet zo zeer met VI als titel te maken, meer met de anarchistische redactiecultuur. “Er gebeuren hier hele mooie dingen, maar ik had als adjunct moeite de redactie de kant op te krijgen waarvan ik vind dat het op moet. Ik wilde vooral structuur aanbrengen: wat doe je deze week voor het blad, wat voor video, wat voor online en wat voor pro, en hoe gaan we het nieuws aanpakken? Dat kreeg ik er niet in.”

Van Luling steekt ook de hand in eigen boezem. Hij was misschien niet de juiste man op de juiste plek. “Ik ben geen die-hard voetbalman, terwijl ik omringd ben met mensen die de hele dag nergens anders mee bezig zijn. Wat er eerder deze maand in Thailand en Japan gebeurde, daar kan ik helemaal in opgaan.”

Nieuwe koers
Bij RTL komt Van Luling – die van 2014 tot 2016 al chef online was bij het AD – binnen op een bijzonder moment. De redactie is er een in transitie. Vorige maand nog werd duidelijk dat een reorganisatie bij de organisatie 85 banen gaat kosten. RTL wil veranderen van strategie en zet daarbij ook meer in op online. Dat leidt onder andere tot een nieuwe website en app voor RTL Nieuws, die medio augustus gelanceerd worden. De bèta van die nieuwe website is al te bekijken.

Omdat hij eerst een maand vakantie gaat houden in Japan, is de nieuwe site al live wanneer Van Luling op 1 september begint. Toch zijn er voor hem nog genoeg mogelijkheden om zijn eigen stempel te drukken. “Sites worden tegenwoordig zo gemaakt dat ze snel aan te passen zijn. Dat maakt doorontwikkelen makkelijker. Toen ik chef was bij het AD en we daar de site vernieuwden, was doorontwikkelen na livegang moeilijker. En misschien had ik destijds nog wat minder geduld.”

Als chef online gaat Van Luling zich in beginsel vooral focussen op de online redactie. Hoe werkt die? En hoe verloopt de samenwerking met de televisie-uitzendingen? “Ik ga ook goed kijken naar de samenwerking tussen de verschillende afdelingen van RTL. Bij de rechtszaak rondom Patricia Paay waren diverse RTL-titels aanwezig. Dat is goed, maar samenwerking daarin is essentieel. Belangrijk is daarbij dat redacties van elkaar weten wie wat op dagbasis gaat doen.”

Meer structuur aanbrengen dus, precies wat Van Luling bij VI wilde. Daarnaast gaat hij zich bezig houden met de digitale toekomst en de verdere ontwikkeling van de online aanwezigheid van RTL. “Maar alles op zijn tijd. Ik begin eerst met kijken wat er beter kan op de redacties. Als je ergens meer structuur in wil aanbrengen is het ook belangrijk dat je zelf focus hebt”, aldus Van Luling vlak na zijn kennismakingsronde bij RTL Nieuws. “Ik heb daarbij veel van mijn nieuwe collega’s ontmoet. De eerste indruk is erg positief.”

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.