training eu starters

— maandag 1 juni 2015, 13:22 | 0 reacties, praat mee

Dekker: publieke omroep moet scherpe keuzes maken

Staatssecretaris Sander Dekker ziet geen problemen bij de opdracht aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om programma's sneller van het scherm te halen bij achterblijvend succes. Ook is er wat hem betreft geen tegenstrijdigheid waar het de opdracht voor een groter onderscheidend aanbod en een vergroting van de eigen inkomsten betreft. De NPO en Ster hebben zelf aangegeven dat er binnen de wettelijke kaders nog ruimte is voor langere blokken radio- en televisiereclame, merkt Dekker op. Dergelijke maatregelen staan los van de inhoud van de programmering, schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66 uit april. Dekker hecht meer waarde aan de publieke waarde van een programma dan de kijkcijfers. "Ik zie liever een prachtig publiek programma met iets minder kijkers dat aan die publieke waarde voldoet, dan een programma zonder enige publieke waarde maar met enorme kijkcijfers", aldus Dekker. Hij stelt wel dat de publieke omroep een zo groot mogelijk aantal mensen moet bedienen met de programma's die hij aanbiedt. Laatste wijziging: 4 juni 2015, 13:44

Programma’s met amusement als doel op zich zijn geen kerntaak van de publieke omroep, herhaalt Dekker. Er rust echter geen taboe op ‘amuserende’ programma’s, zolang die voldoen aan de publieke waarden en van hoge kwaliteit zijn. “Op dit moment zijn kwaliteit en creatieve competitie nog onvoldoende leidend in de programmatische keuzes van de omroep als geheel”, stelt Dekker - die de huidige keuzes rond programmering nog te veel een compromis noemt, waarbij “individuele belangen van omroeporganisaties een optimale publieke programmering in de weg staan.”

Door externe producenten directe toegang te geven tot het publieke bestel, hoopt Dekker onbenutte creativiteit aan te boren. Nu loopt die route voor externe producenten nog via omroeporganisaties.

Minder presterende programma’s moeten in het ‘competitieve internationale medialandschap’ sneller plaats maken voor andere programma’s, vindt de staatssecretaris. Daarbij moet de publieke omroep snel en flexibel reageren. “Het resultaat van deze keuzes moet altijd een onderscheidende en publieke programmering voor alle lagen van de bevolking zijn”, stelt Dekker.

Het gevolg is dat dat programma’s die hun behoogde doel niet bereiken of geen aanvulling zijn op de programmering “worden aangepast of geheel verdwijnen”, aldus Dekker - die begrijpt dat zulke keuzes moeilijk zijn voor de betrokken producenten. Meer bij Rijksoverheid.nl

Bekijk meer van

Sander Dekker NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.