— zaterdag 24 januari 2015, 13:16 | 0 reacties, praat mee

De week van… Margriet Brandsma

Ruim tien jaar verdiende ze haar brood als Duitsland-correspondent bij de NOS. In 2014 koos Margriet Brandsma ervoor om als zelfstandige verder te gaan. Kort voor de kerstdagen werd ze door Bas Mesters, directeur van de opleiding Journalistiek in Zwolle, gevraagd om twee dagen per week les te geven op hogeschool Windesheim. En daar hoefde Brandsma niet lang over na te denken. ‘Ik kom uit een onderwijsgezin, dus het onderwijs zit in mijn genen,’ vertelt Brandsma. ‘Ik heb Nederlands gestudeerd met MO-A, vanuit de gedachte “stel je nou voor dat het met de journalistiek niks wordt”,’ aldus Brandsma.

Twee dagen per week geeft Brandsma de eerstejaars les in journalistieke vaardigheden, daarnaast gaat ze ook een aantal ouderejaars begeleiden bij het afstuderen. Vooral het lesgeven aan eerstejaars ziet Brandsma zitten. ‘Eerstejaars zijn nog niet helemaal overtuigd van hun keuze. Veel studenten denken “is dit het eigenlijk wel”, het is leuk om te kijken of ik hen voor het vak kan winnen,’ aldus Brandsma.

De oud Duitsland-correspondente wil de studenten daarnaast graag bijbrengen dat de journalistiek heel erg in beweging is. ‘Tijdens de middelbare school maakte ik sportoverzichtjes in het weekend voor de regionale krant in Alkmaar. Vanuit het sportcorrespondentschap kon je zo verder doorstromen in de journalistiek, dat is nu niet meer zo,’ vertelt Brandsma. ‘Journalistiek is ook ondernemen geworden. Het is misschien een beetje “oma vertelt”, maar het is nog niet zo heel erg lang geleden dat je moest kiezen voor een richting. Forget it, nu moet je alles kunnen. En deadlines bestaan niet meer, die zijn er nu 24 uur per dag. Die romantiek van vroeger bestaat niet meer,’ aldus Brandsma.

Het werken als zelfstandige bevalt Brandsma goed. ‘Het geeft me vrijheid. Naar aanleiding van het telefoontje van Mesters kan ik zeggen “ja, dat ga ik eens een tijdje doen”. Dat is heel anders dan wanneer je een vaste baan hebt.’ Brandsma was de NOS niet zat en andersom ook niet, maar ze wilde graag het moment voor zijn. ‘Ik wilde niet het idee krijgen dat ik te lang gebleven was, daarom heb ik deze stap gezet. Bij de publieke omroep moest ik me aan bepaalde codes houden, je mocht geen commerciële dingen doen. Stel dat ik nu voor iets commercieels gevraagd wordt, dan kan ik bedenken of ik dat doe of niet. Die vrijheid bevalt mij erg goed.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.