word studentlid

— dinsdag 28 oktober 2014, 09:16

De week van: Klaas van Kruistum

De week van: Klaas van Kruistum

Met enige regelmaat interviewt Villamedia een journalist die veel in de actualiteit verschijnt. Dit keer: Klaas van Kruistum. Deze presentator won met het kinderprogramma Checkpoint een Gouden Stuiver en ruilde zijn werk bij de Evangelische Omroep in voor het maken van programma's bij fusieomroep KRO-NCRV. Twee jaar geleden zocht Klaas van Kruistum (38) al contact met de KRO, omdat hij geïnteresseerd was in de productie van het programma Over De Streep. Het kwam toen niet tot een verdere samenwerking wegens de naderende fusie van KRO en NCRV. Bovendien was er voor Van Kruistum nog geen noodzaak om te vertrekken bij de EO. Nu, twee jaar later, was deze noodzaak er wel, in de vorm van een nieuwe uitdaging. Laatste wijziging: 29 oktober 2014, 12:15

Het sterke gevoel dat Van Kruistum toe was aan een nieuwe uitdaging viel samen met een aantal veranderingen bij de EO en KRO-NCRV. “Ik moest nadenken over of ik me voor de komende jaren opnieuw kon committeren aan de EO,” vertelt Van Kruistum. “Op dat moment waren er ook veranderingen gaande bij KRO-NCRV, dus ik dacht ‘dit is het moment’. Ik heb dan ook tegen KRO-NCRV gezegd: ‘áls jullie iets willen, dan is dit het moment.’”

De knoop doorhakken ging niet vanzelf. Van Kruistum: “Ik ben echt verknocht geraakt aan de EO. De gedachte dat ik mensen moest teleurstellen heb ik naast me neer moeten leggen. Dit was echt wat ik moest doen. Ik wilde weten hoe het na 10 jaar is om ergens anders te werken, met andere mensen en een andere dynamiek.”

Op de valreep won de presentator de Gouden Stuiver met het kinderprogramma Checkpoint. “We hebben met Checkpoint al meer prijzen gewonnen, alleen de Gouden Stuiver ontbrak nog. Op zo’n manier vertrekken is wel een droomscenario,” vertelt Van Kruistum. De presentator is op dit moment nog betrokken bij de opnames van Checkpoint voor volgend jaar. Wat er daarna met Checkpoint gaat gebeuren is nog niet duidelijk. “Daar moeten ze nog naar kijken, maar daar is geen haast bij,” legt hij uit.

Sinds 1 september is Van Kruistum officieel overgestapt naar KRO-NCRV. Daar presenteert hij het zaterdagochtendprogramma ZappLive. In november komt daar De Rekenkamer bij. De combinatie tussen kinderprogramma’s en programma’s voor volwassenen maken heeft Van Kruistum nodig. “Aan de ene kant ben ik een enthousiaste flapuit, maar ik geniet ook heel erg van het maken van serieuzere interviews. Sommige mensen zeggen dat je jezelf moet specialiseren, dat je een keuze moet maken, maar zolang het kan houd ik het liever open.”

Van Kruistum worstelde een tijd met de vraag of hij zichzelf wel journalist moest noemen. “Nu de journalistiek zelf is veranderd denk ik dat ik er weer beter bij pas. Daar waar er eerder heel erg werd gehamerd op geveinsde objectiviteit mag je als journalist nu ook laten merken met welk uitgangspunt je een verhaal instapt. Die directere en meer transparante manier van werken ligt mij beter,” aldus Van Kruistum.

Bekijk meer van

KRO-NCRV EO De week van ...

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.