banner festival 23

— vrijdag 12 maart 2021, 16:14 | 0 reacties, praat mee

De Telegraaf wint Wob-rechtszaak over vertrekregelingen Amsterdam

Amsterdam moet alsnog documenten over vertrekregelingen bij de gemeente binnen openbaar maken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in de Wob-rechtszaak die was aangespannen door De Telegraaf, meldt de krant. Laatste wijziging: 12 maart 2021, 16:16

De Telegraaf wilde inzicht in vertrekregelingen en de correspondentie daarover, omdat er twijfels waren over de rechtmatigheid daarvan. Zo kwam wethouder Touria Meliani in het nauw toen bleek dat ex-gemeentesecretaris (en huidig D66-wethouder in Rotterdam) Arjan van Gils een gouden handdruk van 75.000 euro van de gemeente Amsterdam meekreeg.

Uit onderzoek bleek dat maar liefst tien topambtenaren dergelijke bedragen meekregen als zij bij de gemeente vertrokken. Veelal werden de vertrekregelingen door Van Gils (als hoogste gemeentedirecteur) getekend. Maar de inhoud daarvan werd geheim gehouden. De rechters steken daar nu een stokje voor: Amsterdam moet binnen zes weken alsnog een rechtsgeldig besluit nemen.

Volgens de krant wierp de gemeente tijdens het Wob-verzoek ook allerlei obstakels op om informatie maar niet te hoeven leveren. Zo was het verzoek plots ‘over het hoofd gezien’ en werden alle termijnen geschonden. Ook stelde de burgemeester in een brief aan de raad dat zij het belang van de gemeente en ex-topambtenaren groter vond dan het belang van openbaarmaking.

De rechtbank schrijft in het vonnis dat “alle vertrekregelingen waarvan zij kennis heeft genomen passages bevatten die naar het oordeel van de rechtbank zo algemeen van aard zijn dat zij openbaar kunnen worden gemaakt zonder dat de betrokken ex-ambtenaar in zijn of haar persoonlijke levenssfeer wordt geschaad.”

Bekijk meer van

De Telegraaf Amsterdam

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.