mgm nvj maart

— donderdag 4 juni 2009, 08:56

De nachtburgemeester

De nachtburgemeester

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Afghanistan en houdt - ook voor Villamedia - een weblog bij. “Waarom zijn de Nederlanders hier? Om Uruzgan beter of slechter te maken?” Laatste wijziging: 4 juni 2009, 11:34

De toon is gezet. Matiullah Khan is aan het woord. Een omstreden man in Uruzgan. Kolonel van politie. De man die zich vooral bezighoudt met het beveiligen van de weg tussen Kandahar en Uruzgan. Maar hij is meer dan dat. Een krijgsheer. De nachtburgemeester van Tirin Kot.

De Nederlanders hebben niet veel met de man op. Ze hebben steeds geprobeerd zijn machtspositie in bedwang te houden: om andere stammen die hard nodig zijn voor de veiligheid in Uruzgan tevreden te stellen. De Taliban zouden hem het liefst opeten. Zijn huis staat bijna tegen Kamp Holland aan. We hebben een lang gesprek. Maar het enige inzicht dat ik krijg is dat de verhoudingen in Uruzgan buitengewoon complex zijn.  Als ik daarna met mijn Afghaanse helpers door het ruige landschap rijd, probeer ik op een rij te zetten hoeveel vooruitgang er is in Uruzgan, in Afghanistan. En aan wie dat dan te danken is. 

Dat is een moeilijke opgave. In Kabul zijn nieuwe gebouwen gekomen, wedding halls, een splinternieuw ziekenhuis. In Uruzgan is ook van alles nieuw. Een afwateringskanaal, een ziekenhuis, een school. Er zijn meer hulporganisaties. De VN is er. De veiligheid in Tirin Kot lijkt verbeterd, ten opzichte van twee jaar geleden.

Maar wie met de bewoners spreekt hoort veel ontevredenheid. Over de onveiligheid, buiten Tirn Kot bijvoorbeeld. Over werkeloosheid. Er is zoveel geld in Afghanistan gepompt zeggen ze dan: met dit als resultaat? Bovendien gaat veel van het hulpgeld, weer net zo hard het land uit. Wil je een betrouwbaar antwoord geven, op de vraag wie in welke mate bijdraagt aan verbeteringen, dan zou er eigenlijk, in een parallel universum, een Afghanistan moeten zijn dat niet meer door het Westen wordt bezet.

Dan kun je misschien ook vast stellen of Matiullah Khan gelijk heeft wanneer hij zegt: “Wie denk je dat er verantwoordelijk is voor de verbeterde veiligheid? Ja, ik natuurlijk.”

Bekijk meer van

Villamedia Afghanistan

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.