— maandag 20 oktober 2014, 16:20 | 0 reacties, praat mee

De romantiek

‘Hoe herken ik je?’, vraagt de stem aan de andere kant van de telefoon. ‘Ik herken jou wel’, antwoord ik. Ik ben gespecialiseerd in blind dates. Gemiddeld heb ik één afspraakje per week en elke keer wordt het iets gemakkelijker en wat minder spannend.

Meestal spreek ik af in een café of op een terras, een enkele keer op een bankje in het park. Dit keer in een bruin café. Bij aankomst scan ik de ruimte en bekijk ik wie er in zijn eentje zit. Vaak zijn er een paar ‘singles’, maar ik kom er altijd achter welke de mijne is. De houding maakt een hoop duidelijk. Is het een comfortabele? Eén die zegt: ik hoef voorlopig nergens heen, van het type krantje, koffie, even de tijd vergeten. Of is het een actieve houding? Een lichaamstaal die enige onzekerheid onthult of op zijn minst enige spanning. Dan is er de blik, dat is meestal de doorslaggevende factor. Blind dates kijken vaak zoekend om zich heen, speurend naar een aanwijzing of een bekend gezicht. Ik zie hem niet.

Plots draait een man om, breed lachend, tussen drie paar brede schouders ingeklemd aan de bar. Ah, een stamkroegganger, tja die zitten nooit alleen. ‘Ik zag je al lang hoor, maar ik was benieuwd of je me inderdaad zou vinden’, zegt de man. ‘Niet dus.’ Om een amicale sfeer te creëren begin ik ook maar meteen met tutoyeren. Zo zit ik met een twintig jaar oudere man te jijen en te jouen. Ik ben beter opgevoed dan dat, maar het lijkt de conversatie sneller op een persoonlijk vlak te brengen. Aan het einde van het gesprek geven we elkaar de hand en nemen we afscheid. ‘Morgen staat het in de krant’, zeg ik nog. Wat heb ik een fijn vak.

Ik krijg de kans om zo veel diverse mensen te ontmoeten. Van de buurtbakker om de hoek, tot de grootste sterren, van politiek tot kunst en alles wat er tussenin zit. In elk gesprek hoor ik wat nieuws en leer ik iets meer. Ik verwonder me, leef mee, wordt enthousiast of geïntrigeerd. Iedereen heeft een verhaal. Ondertussen krijgt mijn stadje Utrecht steeds meer kleur. Blanco gezichten die me eerst niks zeiden, kan ik nu inkleuren met een naam en een verhaal.

Er zijn veel voordelen aan landelijke journalistiek ten opzichte van regionale. De gage en prestige om er twee te noemen. Een nadeel is, dat ik – laten we eerlijk zijn – er als freelancer niet altijd aan toe kom het land af te reizen om mijn interviewobjecten te spreken. Regio wil ik voorlopig dus niet loslaten. Laat mij nog maar heel veel mensen ontmoeten. Deze ontmoetingen, deze verhalen, dat is voor mij de romantiek van de journalistiek.

Bekijk meer van

Julia Conemans

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.