banner persveilig

— zaterdag 14 februari 2015, 11:19

De ombudsman- en vrouw

NRC-ombudsman Sjoerd de Jong nam zaterdag het gebruik van talloze clichés in kranten onder de loep. Onder meer de term "tikkende tijdbom" wordt veel gebruikt in NRC. Zo kwam deze uitdrukking voor in koppen over sloppenwijken, gasleidingen, ondervoeding, de vliegtaks en falende inburgering. Volgens De Jong moet journalistiek taalgebruik concreet, feitelijk en helder zijn. 'Het doel is informatie over te brengen, liefst in een niet-proustiaans tempo. Standaarduitdrukkingen kunnen dan helpen,' aldus De Jong in NRC Handelsblad. Annieke Kranenberg, ombudsvrouw bij de Volkskrant, analyseert het verhaal van Marjo, een vliegangstpatiënte die haar therapeut beschuldigt van misbruik. Het verhaal zou te eenzijdig zijn geweest, omdat Marjo ruim 2 pagina's kreeg om haar verhaal te vertellen. 'De nieuwswaarde van Marjo's verhaal - waar staat het voor? - komt onvoldoende uit de verf. Het lijkt een vrij particuliere casus van een therapeut die misbruik lijkt te maken van zijn positie. Hoewel het verschijnsel maatschappelijk relevant is, rechtvaardigt dit niet per se het verhaal van één partij in het nieuwsdeel,' aldus Kranenberg.

Bekijk meer van

Volkskrant NRC

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.