word studentlid

— dinsdag 19 april 2022, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Overzicht: De nominaties voor De Tegel zijn bekend

Overzicht: De nominaties voor De Tegel zijn bekend
Volkskrant-journalist Maarten Keulemans is genomineerd in de categorie Verslaggeving

De nominaties voor De Tegel 2021, een van de belangrijkste journalistieke prijzen, zijn bekend. De prijzen zijn onderverdeeld in 11 categorieën. Op 23 mei vindt de uitreiking plaats. Laatste wijziging: 19 april 2022, 10:55

Storimans
Daimon Xanthopoulos: Waar liggen de grenzen van Europa?
Documentaire over migranten op de grens van Bosnië-Herzegovina en Kroatië. Migranten proberen hier de Europese Unie binnen te komen, maar worden vaak met harde hand door de grenspolitie teruggestuurd.

David Elings: Maggy zag door reisverbod VS 2 jaar lang haar ouders niet
Maggy is danseres in New York. Toen corona uitbrak stelde Amerika een reisverbod in voor meerdere landen, waaronder Nederland. Hierdoor kon Maggy 2 jaar lang haar familie alleen telefonisch spreken. Nu de coronapandemie ten einde komt en het reisverbod werd opgeheven kan ze haar familie weer zien.

Dennis Hilgers: De invloed van China in Servië groeit
China investeert flink in Servië. Het bouwt er onder andere fabrieken en infrastructuur. Daarnaast leverde het tijdens de coronapandemie het Sinopharm vaccin aan het land. Servië is geen lid van de EU maar ligt wel in Europa, hierdoor ziet China kansen om invloed uit te oefenen.

Interview
Coen Verbraak: Molukkers in Nederland - 70 jaar op weg naar huis
De Molukken zijn een eilandengroep in het oosten van Indonesië en haar inwoners zijn lange tijd loyaal geweest aan de voormalige Nederlandse overheerser. Na de onafhankelijkheid van Indonesië wilden de Molukkers een eigen staat. Toen dit niet lukte maakten veel Molukkers de overstap naar Nederland, hopend ooit nog terug te keren naar hun thuisland.

Jeroen Wollaars en Marielle Tweebeeke: De lijsttrekkers onder de loep
Interviews met de lijsttrekkers van alle partijen. Zowel hun standpunten als kwesties die spelen binnen de partijen komen aan bod.

Sinan Can: Retour kalifaat
Documentairemaker Sinan Can reist naar het Noorden van Syrië, een gebied dat voorheen onder de controle was van IS. Hier spreekt hij met inwoners en Westerlingen die naar Syrië afgereisd zijn.

Wubby Luyendijk & Mark Middel: Hoe een Groningse paardenboer en zijn vrouw de overheid ontmaskerden
De 76 jarige Sijbrand Nijhoff en zijn vrouw Richtje uit het Groningse Zijldijk zijn het boegbeeld van het Groningse verzet tegen de gasplannen van de overheid. Ze hebben onder meer de NAM en de Staat voor de rechter gesleept.

Julie Blusse: Eva Schloss
Eva Schloss werd in 1929 geboren in een Joodse familie en vluchtte voor de oorlog vanuit Duitsland naar Nederland. Haar levensloop lijkt op die van Anne Frank. Eva Schloss werd tijdens de oorlog naar Auschwitz gedeporteerd. Ze overleefde, en verteld nu haar verhaal.

Online
Eefje Suijkerbuijk, Annelies Termeer, Marlijn Aarts, Eritia de Jonghe, Charissa Promes, Viviënne de Wolff: Maandverbond
Serie over de hormooncyclus van de vrouw. Door middel van deze serie willen de makers meer duidelijkheid geven over deze maandelijkse periode van de vrouw.

Jerry Vermanen, Judith Meulendijks, Justus Cooiman, Angélique van Beers, Anna Gimbrère, Wouter Hoek, Els Engel, Charlotte Claessen, Sietze van Loosdregt: Online Shaming
Serie over online pesten. Er wordt ingegaan op hoe online pesten het leven van jongeren op zijn kop kan zetten. Daarnaast wordt er gekeken naar de manieren die ouders en instanties kunnen toepassen om online pesten tegen te gaan.

Gert-Jan Dennekamp, Daan van Elk, Leendert de Keijzer (Nieuwsuur) Ardi Vleugels, Devran Alkas, Rick Storm, Cheuk-Ming Tang (NOSop3): De stemmen bij de MH17
Samenvoeging van meer dan duizend telefoongesprekken uit Oost-Oekraïne rond de periode dat MH17 werd neergehaald. Door middel van de reconstructie proberen de makers een duidelijker beeld te geven van de situatie in het gebied in juli 2014.

Martijn Eerens, Gabriel Eisenmeier, Titus Knegtel, Haro Kraak, Hessel von Piekartz en Erik Verwiel: En toen waren ze binnen: een reconstructie van de chaos in het Capitool
In deze reconstructie wordt teruggegaan naar 6 januari 2021. Op die dag bestormden Trumpaanhangers het Capitool in Washington D.C., nadat hij hen had opgeroepen om naar het overheidsgebouw toe te gaan.

NOSop3 in samenwerking met de Haagse redactie en Albert Bos in het bijzonder voor de lives: NOSop3 explainer: de grootste partijen + NOSop3 Verkiezingsprogramma uitgelegd
Productie van de NOS waarin ze langs de 13 grootste partijen gaan. Er wordt in het kort samengevat waar de partijen voor staan en wat ze belangrijk vinden. In de andere productie konden jongeren vragen stellen aan lijsttrekkers.

Pioniers
Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour, Marieke Rotman, Allart van der Woude: Hoe de christelijke anti-abortuslobby stilletjes steeds meer voet aan de grond krijgt
Productie door journalisten van De Groene Amsterdammer over de spijtpil. Vrouwen die abortus willen plegen worden soms overgehaald door leden van de antiabortusbeweging om deze onveilige pil te nemen.

Thijs Broekkamp: Jezidi getuigenissen ongehoord
Sinds de zomer van 2021 erkent het kabinet de inval van IS in de Syrische stad Sinjar als genocide. In de stad woonden destijds veel jezidis, een religieuze minderheid in het land. Het kabinet beloofde om de nabestaanden en overlevenden tegemoet te komen. Thijs Broekkamp ging naar de stad toe om te kijken of Nederland daad bij het woord heeft gevoegd.

Wafa Al Ali: Generatie 9/11
Wafa Al Ali blikt na 20 jaar terug op hoe mensen met haar omgingen na de aanslagen van 9/11. In Enschede was ze als moslima een uitzondering. Voor 9/11 waren veel kinderen om geïnteresseerd in haar geloof. Na de aanvallen in New York maakte deze interesse plaats voor wantrouwen en pestgedrag.

Maarten van Gestel: 3 alternatieve coronaproducties
Maarten van Gestel is genomineerd voor producties over verschillende onderwerpen rondom corona. Ze gaan over vragen die men had over vaccins en over de avondklok. De laatste productie gaat over een groep ‘pedohunters’ die tijdens de coronacrisis het heft in eigen handen om pedofielen aan te pakken.

Nikki Brands: De ‘verroompottisering’ van onze kust
3 producties van Nikki Brands over de verandering van de Nederlandse natuur door vakantieparken en andere recreatiegebieden. Overnachten in de natuur in Nederland is razend populair, maar dat gaat ten koste van beschermde natuurgebieden.

Buitenland
Jelle Krings: Shield of Europe
Interactieve productie van Jelle Krings over migranten op het Griekse eiland Lesbos. Veel mensen die richting de Europese Unie trekken komen op dit eiland terecht. Door middel van foto’s en interviews met migranten wordt de situatie op het eiland en de beweegredenen van mensen op de vlucht weergegeven.

Joost de Vries: Mee met migranten over de muur des doods
Correspondent Joost de Vries reist met 13 migranten mee naar de Darién. Een dichtbebost gebied tussen Colombia en Panama in. Voor mensen die vanuit Zuid-Amerika richting de Verenigde Staten trekken voor een beter leven is het een van de gevaarlijkste delen van de route.

Klaas van Dijken, Bashar Deeb, Jack Sapoch, Nicole Vögele, Steffen Lüdke, Giorgos Christides, Phevos Simeonidis, Andrea Beer, Srdjan Govedrica, Andrei Popoviciu, Tomas Statius, Peter Keizer, Els van Driel, Jerko Bakotin, Danka Derifaj, Shafagh Laghai, Lamia Sabic: Het Schaduwleger van Europa
Productie van Pointer over zogenoemde Pushbacks. Hierbij worden mensen die Europa binnen willen komen letterlijk over de grens teruggeduwd. Dit wordt vaak gedaan, ondanks dat het volgens verschillende verdragen niet is toegestaan.

Eddy van Wessel, Daimon Xanthopoulos, Thijs Kettenis, Pieternel Gruppen, Ekke Overbeek, Petra Vissers, Klaas van Dijken, Bashar Deeb en Sara Creta en Emmanuel Freudenthal, Arjen van der Ziel: Pushbacks
Net als de productie hierboven gaat deze productie van Trouw ook over pushbacks. Echter wordt er nu meer gekeken naar de misstanden binnen de EU over het fenomeen. Zo maken verschillende landen aan de Middellandse Zee, zoals Italië, Griekenland en Kroatië, zich hieraan schuldig. Daarnaast betaalt de EU Libië om migranten in Afrika al tegen te houden.

Lisa Peters: De Europese anti-genderbeweging - heel Europa een LHBTI-vrije zone
In veel Europese landen is een groep ultraconservatieve Christenen actief met als doel om Europa conservatiever te maken. Ze zijn tegen abortus, echtscheidingen en het homohuwelijk.

Regio/lokaal
Annabelle de Bruijn en Thomas van Dijk: Hoe de TU Delft onbewust het Chinese leger een handje helpt
De technische universiteit in Delft is nauw verbonden met universiteiten in China. Echter werken deze Chinese universiteiten nauw samen met het Chinese leger. Hierdoor wordt gevreesd dat China via de TU Delft informatie probeert te vergaren.

Chiel Timmermans en Paolo Laconi: Heeft Wimke S. elf vrouwen vermoord?
De dood van Tanja Groen in 1993 wordt gelinkt aan de inmiddels overleden Wim S. uit Geldrop. In deze productie wordt dieper ingegaan op wie hij is en of hij daadwerkelijk de grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse geschiedenis is.

Joep Dohmen en Paul van der Steen: Discussie bestuurscultuur landelijk en in Limburg
In Limburg is lange tijd gesjoemeld met subsidiegeld door CDA’er Herman Vrehen. Geld dat eigenlijk bedoeld was voor projecten in de provincie werd via zijn eigen bedrijven doorgesluisd naar hemzelf. Andere politici wisten er van, maar grepen niet in.

Bart Vuijk: David versus Goliath: onderzoeksverhalen over Tata steel
Toen de GGD in 2020 met een rapport kwam over het hoge aantal longkankerpatiënten in de gemeente Kennemerland mocht de naam van Tata steel niet genoemd worden. De GGD-baas Bert van de Velden heeft zich meerdere keren met het rapport bemoeid om te voorkomen dat het bedrijf genoemd zou worden.

Bas Haan: De miljoenendeals voor Google in Groningen
Eind 2016 opende Google in Eemshaven, Noordoost-Groningen, een datacenter. Echter is hier een decennium aan vriendjespolitiek en schunnige miljoenendeals aan voorafgegaan. Meerdere bedrijven hebben miljoenen verdiend, ten koste van anderen.

Data
Winny de Jong, Lars Boogaard Daan Kool, Cheuk-Ming Tang, Jurjen IJsseldijk, Emil van Oers, Leen Kraniotis, Wessel de Jong, Jeroen Schutijser, Emma Jackson, Jos Stolper, Stephan Vegelien en Hugo Janssen: Sociale huurwoning? Achteraan aansluiten
De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In gemeenten in Noord-Holland moet men meer dan 14 jaar wachten op een sociale huurwoning. Alle gemeentes van Nederland zijn voor dit onderzoek benaderd, 60% daarvan kon voldoende cijfers geven.

Reinier Tromp, Saar Slegers, Nordin Lasfar, Brigitte Born en Hansje van de Beek: Kamer te duur
Tachtig procent van de kamers die verhuurd worden op kamernet zijn te duur, blijkt uit onderzoek van Argos. In grote steden is dit bij 95 procent van de kamers het geval. Verhuurder vragen soms honderden euro’s te veel per maand.

Emiel Woutersen, Sylvana van den Braak, Irene van der Linde: Bijna 250 duizend arbeidsmigranten onvindbaar voor overheid
In Nederland zijn ruim een kwart miljoen arbeidsmigranten actief. Velen van hen hebben baantjes die Nederlanders zelf liever niet doen. Echter heeft de overheid geen duidelijk overzicht van wie ze zijn en waar ze wonen.

Maaike Kempes, Meike van Roosmalen, Jasper Bunskoek: Dubieuze zorgbedrijven
Uit onderzoek van RTL nieuws blijk dat er in Nederland een kleine 600 zorgbedrijven zijn die worden gebruikt door criminelen. Veel van deze bedrijven worden gebruikt om geld wit te wassen of om misbruik te maken van kwetsbare patiënten in de zorg.

Coen van de Ven en Karlijn Saris: Misogynie als politiek wapen
Uit onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat vrouwelijke politici anders ondervraagd worden door journalisten dan mannelijke politici. Daarnaast krijgen vrouwen in de politiek ook veel meer te maken met beledigingen op sociale media.

Onderzoek
Joost van Wijk en André Nelis: De villamoord II
Documentaire over nieuwe onthullingen rondom de villamoord uit 1998 die in Arnhem plaatsvond. De documentaire gaat over de dubieuze rol die de overheid en politie speelden in het veroordelen van negen man rondom de zaak.

Gaby de Groot en Johan Leupen (FD), Dirk Waterval (Trouw), Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra (Investico): Pandora Papers 
Samenwerking van journalisten van meerdere kranten om belastingontduiking aan het licht te brengen. De namen van politici, beroemdheden en criminelen werden allemaal gepubliceerd. Het grootste deel van de papers bevat informatie over transacties.

Leen Vervaeke: De sloop van tientallen Oeigoerse moskeeën
Leen Vervaeke heeft in de westelijke Chinese provincie Xinjiang de sloop van moskeeën aan het licht gebracht. De inwoners van de regio worden door de Chinese overheid gedwongen om hun cultuur op te zeggen en de Chinese cultuur over te nemen. Al jaren zijn er berichten over kampen waar de inwoners ‘heropgevoed’ worden.

Pieter Klein, Stephan Koole en Roel Schreinemachers: Geheime notulen: kabinet hield informatie toeslagenaffaire doelbewust achter voor Tweede Kamer
Journalisten van RTL nieuws brengen meer informatie naar buiten over de gesprekken die het kabinet voerde omtrent de toeslagenaffaire. Door gesprekken tussen kabinetsleden aan het licht te brengen wordt een duidelijker beeld gegeven over hoe de kabinetsleden dachten over de situatie.

Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen: De mondkapjesaffaire
Productie van journalisten verbonden aan Follow The Money over Sywert van Lienden en het geld dat hij verdiend zou hebben met de verkoop van mondkapjes in de coronaperiode. Hij beweerde dat hij via zijn non-profitorganisatie mondkapjes aan de overheid gaf, samen met twee collega’s. Echter werd er via hun BV flink geld aan verdiend.

Achtergrond
Maud Effting, Haro Kraak en Anneke Stoffelen: Middel X
Middel X was een pil die werd aanbevolen door de Coöperatie Laatste Wil. Met de pil zouden mensen zelf euthanasie kunnen plegen. De coöperatie heeft de pil ontwikkeld omdat ze wil dat mensen zelf moeten kunnen beslissen over euthanasie, zonder een arts.

Stepping Stone: Moordtieten
Documentaire over borstimplantaten. Dionne heeft jaren geleden een borstvergroting gehad en begon zich af te vragen wat er precies in de siliconen zit. Tijdens haar zoektocht naar antwoorden komt ze er achter dat een borstvergroting zeker niet zonder gevaar is.

Tom Kleijn en Els van Driel: Verloren jongens
In deze documentaire gaat Tom van Driel op zoek naar Ilyed en Mohammed. Twee Syrische broers van 12 en 14 die eind 2018 vermist raken in Amstelveen. In de documentaire wordt ook een duidelijk beeld gegeven van het asielsysteem in Nederland.

Piet de Blaauw en Jan Pieter Tuinstra: De Sobibor Tapes
In deze productie wordt gekeken naar interviews van Jules Schelvis met Nederlanders die betrokken waren bij de opstand in kamp Sobibor op 14 oktober 1943. Jules Schelvis heeft zelf ook in het kamp gezeten.

Nieuws
Frank Hendrickx en Tom Kreling: De mondkapjesdeal van Sywert van Lienden
Productie over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Hoe hij in het geheim in totaal negen miljoen heeft verdiend via zijn non-profitorganisatie. Dit deed hij samen met Bernd Damme en Camille van Gestel.

Maaike Kempes en Deborah de Nies: Modeopleiding Amfi onder vuur: studenten klagen massaal over onveilige cultuur.
Al jaren klagen studenten over de situatie op het Amsterdam Fashion Institute. Voornamelijk over de hoge werkdruk en de gevolgen die dit op hen heeft. RTL nieuws ging in gesprek met dertig studenten en oud-studenten van de opleiding.

Hans Goossen, Rob Cox en Paul Bots: Het Omtzigt-memo
Productie van De Limburger waarin duidelijk wordt hoe er binnen het CDA werd gesproken over Pieter Omtzigt. In het document van 76 pagina’s verteld de politicus over hoe het er aan toe gaat binnen het CDA.

Sylvana van den Braak, Karlijn Kuijpers, Emiel Woutersen: Aziatische koks uitgebuit in Nederland
Honderden koks worden vanuit Azië naar Nederland gehaald om hier te komen werken. Echter blijkt dat er voor velen van hen geen werk is als ze hier aankomen. Daarnaast krijgen velen van hen ook veel te weinig betaald voor het werk dat ze doen.

Huib de Zeeuw en Kasper van Laarhoven: Uitzettingen naar Soedan
In 2020 zijn er in Nederland 16 mensen het land uitgezet en teruggestuurd naar Soedan. Dit ondanks dat er berichten zijn over martelingen in het land. Daarnaast heeft het land een autoritair regime en zijn er signalen dat asielzoekers die terug komen naar het land genadenloos worden gestraft.

Verslaggeving
Zainab Hammoud: Op pad met de Taliban
In 2021 nam de Taliban na 20 jaar oorlog de macht over in Afghanistan. Sindsdien is de economie van het land volledig in elkaar gezakt. Het land had al te maken met een ernstige droogte.

Rens Lieman: Dit is waarom de Action zo goedkoop is
Journalist van het Noordhollands Dagblad Rens Lieman ging vier weken undercover in het distributiecentrum van de budgetwinkel Action. Hij vertelt over de werkervaring in het distributiecentrum.

Erik Mouthaan, Ruben Leter en David Elings: Verslaggeving bestorming Capitool
Erik Mouthaan werkte ten tijde van de Capitoolbestorming op 6 januari 2021 als correspondent in de Verenigde Staten. In deze productie wordt gekeken naar de verslaggeving op de locatie van de gebeurtenissen.

Maarten Keulemans: Keulemans in quarentaine
Meerdere producties van de Volkskrant-journalist Maarten Keulemans over de coronatijd. Hij schreef onder meer over de vermeende banden van OMT-lid Marion Koopmans me de Chinese communistische partij. Daarnaast schreef hij ook over corona-uitbraken in verpleeghuizen en complotdenkers.

Yelle Tieleman: De woorden van Ridouan Taghi
Een productie over de gesprekken die Taghi voerde met zijn handlangers. Door middel van die berichten heeft de politie veel informatie kunnen vergaren over zijn werkwijze.

Audio/podcast
Annegriet Wietsma en Joram Willink: De Deventer mediazaak

Marjolein Knol en Emmie Kollau: Buiten de Muren

AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters: Geen Kleine Man

Simone Eleveld en Anneke Stoffelen: Een soort god

Rivkah op het Veld, Winfried Baijens en Jeroen Gortworst: De Schaduwspits

Bekijk meer van

De Tegel

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.