— maandag 22 oktober 2012, 13:51 | 0 reacties, praat mee

De neus van Twan Huys

De parodie was tien keer beter. Koefnoen maakte een briljante persiflage van College Tour met Willem Holleeder. Twan Huys vraagt aan het begin van het gesprek: ‘Wat heb je daar voor mapje in je handen?’ Holleeder: ‘Dat is die e-mail, die moest ik van jou meenemen toch? (...) Kort en goed: Er staat in dat jij een hele goede journalist bent en iedereen die iets aan te merken heeft op dit programma, niet zo’n goede journalist...’ Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:04

En dat is precies waar het Huys om leek te gaan bij deze aflevering van College Tour. Zowel voor als tijdens de uitzending was hij vooral bezig met het rechtzetten van het idee dat het verkeerd was dat hij met een topcrimineel in gesprek zou gaan. Hij als topjournalist.

In het radioprogramma van Giel Beelen vertelde Huys over de mail die hij van Holleeder had gekregen. Daaruit blijkt dat misdaadverslaggever John Van den Heuvel, Holleeder gepaaid heeft met een villa. En met het aanbod dat Holleeder het laatste woord zou hebben over een interview. Dolblij leek Huys met deze onthulling en hij liet dan ook niet na om meerdere keren tegen Van den Heuvel (die inmiddels ‘spontaan’ door Beelen gebeld was in de uitzending) te zeggen dat dit ‘echt geen journalistiek’ is.

Als Huys zou hebben opgelet, zou hij weten dat dit moderne onderhandelings­journalistiek ten top is. Het gebeurt bij talkshows, kranten en ongetwijfeld ook bij zijn eigen Nieuwsuur: gasten die beloofd wordt dat zij niet aan tafel zullen komen bij bepaalde criticasters. Of die beloofd wordt dat er naar bepaalde onderwerpen niet (al te veel) gevraagd wordt. Oké, waarschijnlijk heeft niet iedere omroep villa’s in de aanbieding, maar er wordt wel degelijk onderhandeld. Dit is inmiddels onderdeel van de journalistiek. Zodanig dat de New York Times besloten heeft er niet meer aan mee te doen omdat zij er last van hebben. Zij leggen geïnterviewden een artikel nog hooguit voor om de feiten te kunnen checken. Quotes mogen niet geschrapt worden. Als men het daar niet mee eens is, dan maar geen interview.

Ook in eigen land gebeurt het al: Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw, zegt dat zijn krant ook geen artikelen meer laat autoriseren, met als gevolg dat Trouw gesprekken met ministers en het Koninklijk Huis misloopt.

Het is interessant dat Huys Van den Heuvel verwijt geen journalistiek te bedrijven, terwijl hij zelf ook weet dat deze aflevering van College Tour ordinaire human interest was. In zijn overwinningsroes tijdens de radioshow van Beelen waarin hij Van den Heuvel ontmaskerde viel hij zelf in de kuil. Terwijl hij bleef doorgaan over hoe verkeerd Van den Heuvel bezig was, vroeg Beelen voor de zoveelste keer wat nou een van de pakkendste vragen was van College Tour met Holleeder. Huys bleef het antwoord schuldig. We moesten ‘gewoon’ kijken. En dat lukte. 1,3 miljoen mensen zagen een Holleeder die niet werd doorgezaagd. Ik denk dat Holleeder Huys een topjournalist vindt.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.