banner festival 23

— dinsdag 7 februari 2017, 14:06 | 0 reacties, praat mee

De Monitor: meer dan 35 procent flexwerkers bij KRO-NCRV

Omroepen binnen de NPO hebben een groeiende zogeheten 'flexibele schil' van werknemers die met tijdelijke contracten, waardoor de in de cao vastgelegde verhoudingen (75 procent onbepaalde tijd, 25 procent bepaalde tijd) onder druk staan. Vakvereniging NVJ stelt dat veel meer mensen een vaste aanstelling kunnen krijgen dan nu gebeurt. Laatste wijziging: 7 februari 2017, 14:09

De Monitor (KRO-NCRV) onderzocht hoe het bij de eigen omroep is gesteld. Conclusie: de verhouding flexbanen bij de omroep overstijgt de 35 procent. Zo’n afwijking is binnen de cao toegestaan, mits de Ondernemingsraad instemt. De afgelopen twee jaar is het aantal flexwerkers bij de KRO-NCRV van 28,5 naar 37,6 procent gestegen.

De exacte verhouding van freelancers, payrollers en oproepkrachten binnen die groep is de omroep niet bekend.

De omroep stelt dat de groei van zulke tijdelijke aanstellingen wordt ingegeven door wijzigingen bij de NPO zelf: het is voor omroepen onzekerder geworden hoeveel programma’s ze mogen maken en het moment waarop dat duidelijk wordt, valt steeds later. De onderlinge concurrentie tussen omroepen groeit bovendien, dankzij de openstelling van het bestel.

“Dit leidt tot minder zekerheid van programma-intekening en dat leidt weer tot meer fluctuaties in het personeel”, verklaart KRO-NCRV aan De Monitor. De Ondernemingsraad zegt “met tegenzin” in te stemmen met andere percentages dan in de cao is vastgelegd.

Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning kunnen omroepen meer mensen een vaste dienst bieden door personeel breder in te zetten of wanneer ze onderling betere afspraken maken. Bruning spreekt van onwil bij omroepen en NPO om dat te realiseren. Nog altijd moeten goed functionerende flexwerkers er vaak tijdelijk uit, om op een later moment weer te worden ingehuurd.

De omroepen, populaire plekken om te werken, zijn volgens Bruning erg machtig maar geven als publieke organisatie het slechte voorbeeld. Meer bij De Monitor

Bekijk meer van

KRO-NCRV De Monitor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.