banner anp

— vrijdag 1 december 2017, 15:25 | 0 reacties, praat mee

De mediakloof bestaat niet

Opeens is het een onderwerp: De zogenaamde Mediakloof. Veel van wat er mis is in dit land lijkt momenteel te wijten aan het feit dat te veel journalisten in de Randstad wonen. Daardoor zou er niet voldoende oog zijn voor de meningen en opvattingen vanuit de dorpen en steden. Zelfs de discussie of Zwarte Piet racisme is of niet, zou terug te voeren zijn op de mediakloof.

Het klink als gejammer van mensen met een Calimero-complex. Immers, Nederland is geografisch gezien maar een klein landje en vanuit de zogenaamde Randstad is het hele land binnen twee uur te bereiken.

Veel journalisten wonen dan weliswaar in de driehoek Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, maar dat wil niet zeggen dat er geen oog is voor de steden en dorpen op grotere afstand. Dat er meer aandacht is voor wat er zich in de Randstad afspeelt ligt voor de hand. Daar wonen nu eenmaal de meeste mensen.

Trouwens, alleen al bij ons bedrijf, Trusted Media Publishers, werken verschillende mensen uit de ‘regio’. Van Zwaag tot Zaltbommel reizen ze dagelijks naar de redactie in Amsterdam. Zij nemen verhalen uit hun regio mee, en je hoort ze niet over een kloof.

Natuurlijk kun je je ogen niet sluiten voor de kaalslag die gaande is in de regiojournalistiek. Het is een trend die moet worden gekeerd. Maar dat is geen reden om te stellen dat er vanuit de Randstad geen oog is voor de verhalen in de regio.

Het benoemen van de zogenaamde mediakloof is een nieuw frame voor wat ook wel wordt weggezet als de zogenaamde main stream media. Oftewel weer een poging deze media weg te zetten als gekleurd en elitair.

De mediakloof is daarom Fakenews. Gevaarlijk! Het erkennen en meepraten van deze trend leidt tot afbrokkeling van het gezag van de klassieke media. En dat is slecht voor de samenhang in de samenleving.

Luister ook naar Het Mediaforum over de mediakloof.

Bekijk meer van

regionale journalistiek

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.