— woensdag 21 december 2016, 08:00 | 1 reactie, praat mee

De macht van de media in de gezondheidszorg

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maken ziekenhuizen vaker melding van calamiteiten. Die toegenomen meldingsbereidheid wordt volgens een woordvoerder mede veroorzaakt door druk vanuit de media, die de laatste jaren met regelmaat over calamiteiten in ziekenhuizen berichten. Voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (via Blendle) was dit aanleiding om eens na te gaan hoe groot die druk eigenlijk is en hoe hij werkt. Laatste wijziging: 22 december 2016, 09:45

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft gekeken naar Zembla (2015, een uitzending over enkele operaties met dodelijke complicaties op de afdeling KNO van het UMC), het radioprogramma Argos (2011, baby Jelmer had in het UMCG in Groningen een darmoperatie ondergaan en was daar met een zware hersenbeschadiging uit gekomen.) en Radar (2012, meerder klachten bij vrouwen na plaatsing bekkenbodemmatjes).

De uitzendingen hebben daadwerkelijk invloed op het toezicht en op het medisch handelen zegt Fred Milani, tijdens de uitzending van Radar voorzitter van de werkgroep bekkenbodem van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Op korte termijn zeker. ‘Vrouwen die blij, tevreden en dankbaar waren voor de behandeling is een enorme schrik aangejaagd.’ Al de dag na de eerste uitzending wilden vrouwen niet meer meedoen aan een gerandomiseerde studie. ‘Die moesten we voortijdig staken. Vrouwen wilden zich niet meer laten behandelen.’

En de uitzending van Zembla over het UMC Utrecht leidde tot onderzoek van de IGZ en tijdelijk verlof van twee kno-artsen. Het hoofd van de KNO-afdeling, die in Zembla werd aangewezen als de verantwoordelijke voor de ‘angstcultuur’, gaf zijn positie op – maar bleef wel werken als chirurg. Na een tweede uitzending, in maart 2016, waarin Zembla nieuwe problemen – rond cochleaimplantaten en de operatieve behandeling van craniosynostose – aan de orde stelde en berichtte dat een op verlof gestuurde arts weer aan het werk was, kwam het UMC Utrecht tijdelijk onder verscherpt IGZ-toezicht.

De media zijn volgens het tijdschrift niet alleen uit op het naar buiten brengen van de misser of calamiteit of op ‘naming and shaming’ van de verantwoordelijken, maar ook op actie of reactie, en dan vooral van de overheid. Het gaat de journalisten ook om transparantie, grotere patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Roland Kroes, 21 december 2016, 08:59

Ben geïnteresseerd in het NTVG-verhaal, maar de link doet het niet. Misschien kunnen jullie die fixen? Daarnaast zou ik nog even door het artikel lopen - hier en daar lopen zinnen niet helemaal lekker.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.