website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De lessen uit vijf keer ‘De online lessen van…’

Nick Kivits — Geplaatst op zaterdag 30 december 2017, 14:22

Nieuws Sinds een paar weken tik ik een nieuwe rubriek vol waarin ik redactiechefs vraag naar hun ervaringen met online first publiceren. En de eerste vijf edities van ‘De online lessen van…’ (Ik ga er nog veel meer maken. Heb je wat te melden? Mail me je tip) staan vol goede tips. Een van de belangrijkste lessen komt van Wieland van Dijk, chef online van NRC. Neem de tijd bij het overgaan naar online first publiceren en houdt koers, zegt hij. Rommel in de keuken hoort erbij. “Voordat je eten in een restaurant op tafel komt, ziet het er ook niet uit.”

Ook belangrijk volgens Van Dijk: durf te experimenteren. En trek je conclusies wanneer iets niét werkt. Melvin Captein van NOS op 3 beaamt dat. Hij vindt dat iedere redactie moet experimenteren.

Verder hamert hij op focus. “Minder publiceren, maar wát je publiceert meer diepgang geven.” Precies dat is wat Het Parool sinds twee jaar doet. “We zijn online echt volle bak op Amsterdam gaan zitten en laten zaken als binnenlands nieuws vaker zitten”, vertelde managing editor online Wilma Haan me. “Maar in de krant komen dat soort verhalen wél terug.”

Keuzes maken dus. Dat kan hem ook zitten in je strategie, hield AD-chef online Jaap van Zessen me voor. De krant knalt, samen met de regiokranten van ADR Nieuwsmedia, dagelijks 600 berichten het web op. “Data kunnen je veel leren over het gedrag van je lezer. Ze moeten ons laten zien wanneer en wáár we welk stuk het best kunnen brengen. Is dat op onze eigen website, of bijvoorbeeld op Facebook?”

Ook de NOS maakt die afweging, zeker wanneer ze live verslag willen doen, stelt plaatsvervangend chef NOS 24 Gerard de Kloet. Of Facebook daardoor niet te veel macht krijgt? “We zijn tot zekere hoogte afhankelijk, maar leren tegelijkertijd veel over wat wel werkt met live video en wat niet. Mij lijkt het interessant om uit te zoeken hoe we die lessen en ervaringen kunnen vertalen naar onze eigen platformen.”

Wijze lessen dus. Doe er je voordeel mee in het nieuwe jaar.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.