word studentlid

— maandag 30 juni 2014, 14:24 | 0 reacties, praat mee

De laatste ‘roving reporter’

De laatste ‘roving reporter’

In zijn woonplaats Scottsdale, Arizona, VS, overleed Henk Kolb (83). Begonnen bij Het Vrije Volk (zoals zovelen van zijn generatie), leverde zijn overstap in de jaren ‘50 naar de steenrijke Haagsche Courant (HC) van Sijthoff hem de aanmerking op: ‘Waarom? Je gaat nu naar de burgerlijke pers!’. Laatste wijziging: 10 juli 2014, 12:56

Bij de Haagsche Courant, de centrale van de regionale dagbladencombinatie GPD, verwierf Henk de begeerde functie van reisredacteur, een baan die door alle bezuinigingen vandaag niet meer bestaat. Henk coverde zowel de oorlog in Vietnam, als de rellen in Soweto Zuid-Afrika, als het Midden-Oosten, als Indonesië. In Israël ontmoette Henk zijn Amerikaanse levenspartner Lori.

Fameus was zijn reis hals over kop in de middag van 22 november 1963 meteen na de moord op president John F. Kennedy van Schiphol naar Dallas. Topdirecteur de beminnelijke ‘meneer Freddy’ Sijthoff scheurde met hem naar Schiphol waar Henk ontdekte zijn regenjas te zijn vergeten. ‘Hier, neem de mijne’, zei de courantier. Daags daarna beschreef Henk vanuit Dallas voor een miljoen abonnees van HC en GPD-dagbladen het vreselijke gebeuren. Later was Henk twee decennia de GPD- correspondent in Brussel en later, tevens voor de AVRO, in Washington DC. In Amerika trok hij op met zijn goede vriend Haye Thomas (†1996).

Henk Kolb had een scherpe tong en bijpassende pen. Zijn analyses waren to the point wat zijn reportages kleurde. Hij deelde in 1982 met Nico Scheepmaker de Prijs van de Nederlandse Dagblad Journalistiek. Later werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Iedere ochtend, tot zijn allerlaatste dagen, volgde Henk de Nederlandse dagbladen. Jarenlang trainde hij jonge voetballertjes. Vooral vond hij tijd voor Lori, voor hun negen kleinkinderen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, voor zijn oudste zoon de musicus Philip Kolb, de dochters Debby en Dani en de jongste zoon David. Henk Kolb vertegenwoordigde een generatie ‘roving reporters’ die wij vandaag niet meer kennen.

Jan Werts, Brussel

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.