— woensdag 27 december 2017, 06:57 | 0 reacties, praat mee

De koppen bij NU.nl zijn behoorlijk objectief

NU.nl slaagt in haar beleid om zo objectief mogelijke koppen te maken. En in vergelijking met de websites van de NOS, RTL Nieuws en vier landelijke dagbladen blijken de koppen bij NU.nl wat objectiever, ook al zijn de verschillen soms niet groot. Dat blijkt uit onderzoek van LJS Nieuwsmonitor in opdracht van NU.nl.

De onderzoekers concluderen: ‘Uit het onderzoek komt naar voren dat hun strategie (van NU.nl, red.) om vooral objectiviteit uit te stralen werkt waar het gaat om de koppen van de artikelen. De online nieuwssite is vaker dan de andere online nieuwssites objectief in de koppen die zij publiceert op de site. Dit geldt niet alleen voor de nieuwsberichten maar ook voor achtergrondverhalen. Sterker nog, vooral die artikelen die gebaseerd zijn op bronnen, zijn bij NU.nl vaker objectief dan op de andere sites.’

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman: ‘Voor ons is dit onderzoek een bevestiging dat we op de juiste weg zitten. Bij NU.nl kom je voor de feiten, zodat je zelf een mening kunt vormen’.

LSJ Nieuwsmonitor beoordeelde 2.528 koppen van NU.nl, AD.nl, NOS.nl, Volkskrant.nl, NRC.nl, RTLnieuws.nl en Telegraaf.nl op subjectiviteit – dus de mate waarin er stelling genomen of een oordeel geveld wordt.

Bij nieuws zijn de verschillen tussen de sites kleiner dan bij achtergrondverhalen.

Naast de keuze van woorden kan ook de keuze van de onderwerpen bijdragen aan de mate van objectiviteit bij het nieuws. Sommige onderwerpen zijn geschikter voor feitelijk nieuws dan andere. Hoe groot dat effect is, hebben de onderzoekers niet bekeken.

Meer bij het blog van Gert-Jaap Hoekman en het hele onderzoek.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.