Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 19 mei 2014, 15:31 | 0 reacties, praat mee

De gemengde praktijk van Maria Genova

© Truus van Gog

De freelancer anno 2014 maakt naast een journalistiek verhaal ook wel eens een jaarverslag of een brochure. Sommigen hebben er zelfs een heel ander beroep naast. Voor de afwisseling, maar vooral ook voor de centen. Maria Genova (41) begon 20 jaar geleden haar journalistieke carrière. Ook schrijft ze boeken, geeft ze schrijfworkshops en verkoopt ze schilderijen. Laatste wijziging: 27 februari 2015, 11:37

‘Bij toeval heb ik een nieuwe manier ontdekt om geld te verdienen. Ik heb mijn oude hobby, schilderen, weer opgepakt en plaatste begin dit jaar voor de lol een foto van een schilderij op Twitter. Mensen begonnen er spontaan op te bieden. Wat een grap, dacht ik. Maar binnen een paar dagen had ik 1500 euro verdiend.

Sindsdien schilder ik op bestelling, naast mijn werk als freelancer en schrijver. Ik krijg minimaal 100 euro voor een schilderij, soms 300. Ik kan er meerdere maken op een dag dus het verdient makkelijker dan de journalistiek, waar ik vier jaar voor heb gestudeerd. Dat ik nu geld verdien met mijn schilderijen is een komisch toeval, een leuk mazzeltje.

Maar dat ik een gemengde praktijk heb, is wel degelijk gebaseerd op risicospreiding. Vroeger kon ik goed rondkomen van de journalistiek, maar dat is wat moeilijker geworden. Ik ben gestopt met schrijven voor het Noordhollands Dagblad, waar ik ruim 13 jaar voor heb gewerkt, omdat ik maar 40 euro per stukje kreeg. Daar is geen normaal salaris mee te verdienen.

Nu schrijf ik voor bladen, voornamelijk vakbladen. Maar ook daar staan de tarieven onder druk. Bij Reed Business mag ik bijvoorbeeld ineens geen onkosten meer declareren. Ook merk ik dat van steeds meer bladen de frequentie wordt verlaagd, waardoor er minder werk is. Maar ik raak niet zo snel meer in paniek. Sterker nog: ik merk dat ik niet eens meer zo mijn best doe om opdrachten binnen te halen. Als het een tijdje wat minder gaat, verkoop ik gewoon wat extra schilderijen of organiseer ik nieuwe schrijfworkshops.

Ook met mijn boeken kan ik mijn inkomen best goed aanvullen. Al met al ben ik heel tevreden met hoe ik nu mijn geld verdien. Maar ook al zou ik honderden schilderijen verkopen en een megabestseller schrijven; als mensen me vragen wat ik ben zeg ik toch: journalist. Dat ben ik al twintig jaar en het is het mooiste vak dat er bestaat.’

www.mariagenova.nl

Bekijk meer van

Werk ondernemen Dossiers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.