Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 11 februari 2010, 10:54 | 0 reacties, praat mee

De Feiten

Sorry hoor, deze keer lukt het echt niet. Ik copy paste even wat van internet. Ik heb geen tijd om feiten te checken. Druk, druk, druk. Volgens de Britse journalist Nick Davies vullen journalisten in vergelijking met 25 jaar geleden drie keer meer kolommen. De feiten raken daardoor in de verdrukking.

Laatste wijziging: 11 februari 2010, 11:57

O wacht, dit is een column, daarin gaat het juist om een mening en niet om feiten.

Maar met meningen mag ik me van Jan Blokker eigenlijk niet bezighouden. Hij schreef het boek ‘Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek’. Daarin zegt hij dat journalisten hun vak eigenlijk nooit serieus hebben genomen, onder meer omdat zij liever meededen met de macht dan hem te controleren. Dat krijg je in een land van dominees: daar heeft iedereen de waarheid in pacht. Dat zie je ook aan het aandeel opinie dat in kranten steeds groter wordt. Op BNR zei Blokker daarover: ‘ik vind opinie in de krant prachtig, mits met mate. Ik vind feiten in de krant altijd het beste. Ja, dat er intussen in alle kranten honderd columnisten per katern bezig zijn, dat is niet mijn schuld’.

Ik durfde natuurlijk niet te zeggen dat ik ook tot dat leger columnisten ben toegetreden. Laat staan dat ik iets zou vertellen over mijn rol van presentator van Peptalk, het radioprogramma op BNR dat een aaneenschakeling is van meningen, omdat de luisteraar mag inbellen en meediscussiëren. Bah! een burger met een mening! Dat moet wel een bezuinigingsmaatregel zijn. En inderdaad. Kennelijk wordt de burger er bij gehaald als de armoedegrens is bereikt in de journalistiek. Maar de grap is dat die luisteraar soms met interessante feiten komt die ongefilterd op de radio klinken. De andere luisteraars kunnen zelf horen hoe het verhaal in elkaar zit.

Daarnaast is er een broodnodige deskundige om een en ander in perspectief te plaatsen. Eigenlijk is de presentator (journalist) daarbij nog steeds verzamelaar en checker van feiten. Oké ik geef toe: ik kan het niet laten om daar een mening aan toe te voegen. Maar dankzij Blokker weet ik nu dat dat in de genen van een Nederlandse journalist zit. Ik kan er niks aan doen, het is een feit.

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.