NVJ compleet lid

— donderdag 13 augustus 2020, 13:18 | 1 reactie, praat mee

De Correspondent begint ook een stichting

De Correspondent begint ook een stichting

De oprichters van De Correspondent en The Correspondent komen met een derde loot aan de stam: de Correspondent Foundation. De stichting met ANBI-status (goed doel) gaat geld inzamelen om, net als de uitgeverijen, 'maatschappelijke vooruitgang aan te jagen door middel van constructieve journalistiek'. Dat schrijven Anika de Groot, de beoogd directeur van de stichting, en Ernst-Jan Pfauth, directeur van De Correspondent, op de website van De Correspondent. Laatste wijziging: 13 augustus 2020, 14:16

De stichting is een manier om ook geld op te halen bij mensen die een goed doel willen steunen. Via een stichting met ANBI-status is dat namelijk fiscaal onbelast (erfenis) dan wel aftrekbaar (gift). Als het geld naar een commerciële uitgeverij gaat, is die fiscale regeling er niet en moet de uitgeverij ook belasting betalen over de winst die mede dankzij de gift of erfenis wordt gemaakt.

Volgens De Groot is bijvoorbeeld het werk van correspondenten als Jesse Frederik (stop de schuld-industrie) en Rutger Bregman (betaal toch vooral belasting om de wereld te redden) goed te ondersteunen via de stichting. Dan had bijvoorbeeld de open brief van Bregman over de stijgende zeespiegel ook in boekvorm gratis in winkels kunnen liggen. Omdat zoiets te zwaar drukt op de exploitatie van De Correspondent is daar nu van afgezien.

De stichting krijgt een eigen bestuur en directeur, mensen die geen rol mogen spelen bij De Correspondent. In de statuten is vastgelegd dat beide organisaties hetzelfde uitdragen. Ook nemen redacteuren van De Correspondent en de Engelstalige The Correspondent zitting in de redactionele adviesraad die het bestuur adviseert over het besteden van het geld.

De stichting wil samenwerken met andere media. Bijvoorbeeld projecten die gericht zijn op vernieuwing van de journalistiek zelf: nieuwe vertelvormen ontwikkelen, sites toegankelijk maken voor mensen met een beperking, of het aanleggen van opensourcedatabases waar iedereen gebruik van kan maken.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Thees Peereboom, 13 augustus 2020, 18:03

“Via een stichting met ANBI-status is dat namelijk fiscaal onbelast (erfenis) dan wel aftrekbaar (gift).” en “Rutger Bregman (betaal toch vooral belasting om de wereld te redden)”.
De humor ligt op straat..

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.