— woensdag 23 april 2008, 16:25 | 0 reacties, praat mee

De basis van het ambacht

Gastcolumnist Mark Intres is hoofdredacteur van Novum Nieuws

De opleidingen journalistiek leveren elk jaar weer een lichting collega’s af, met altijd ook aanstormend talent. Maar hoeveel van hen maken hun belofte waar? Hun kwaliteit valt of staat met een gedegen basis, maar die krijgen ze niet of onvoldoende mee. De opleidingen zijn daar debet aan.

Het ontbreekt de beginnende collega’s immers simpelweg aan ervaring in het schrijven van nieuws¬berichten. Dat merken we elk kwartaal weer aan de stagiairs die we op de redactie verwelkomen. De stage is er om ze proefondervindelijk de fijne kneepjes van het journalistieke ambacht bij te brengen. Het gaat ons daarbij om de basis: wie snel ingewikkeld taal¬gebruik kort, bondig en glashelder weet op te schrijven, beheerst de basis van het vak – en kan overal aan de slag. Maar het valt ons elke keer weer tegen hoe weinig studenten dat kunstje beheersen: de drie maanden van de stage zijn doorgaans bijna volledig nodig om ze de basis bij te brengen.
Natuurlijk, ze zijn altijd bekend met de vijf w’s en de h. Maar zelfs in het laatste jaar van hun opleiding, ook tijdens hun tweede stage, worstelen ze met de toepassing ervan. En om een goed nieuwsbericht te schrijven, moet het nieuws eerst worden herkend. Vaak moeten wij de stagiairs bijbrengen eerst de tijd te nemen om na te denken over hun boodschap: wat wil je eigenlijk zeggen? Waarom is dat nieuws?
En als het nieuws al snel wordt herkend, struikelen ze over het opschrijven ervan: een opening met het harde nieuws, een kop die kernachtig de essentie van het nieuws weergeeft, een citaat dat dient ter illustratie en niet louter als opvulling van het artikel… de richtlijnen voor een standaardopmaak van een nieuwsbericht lijken op zichzelf nieuws voor ze. De goeden niet te na gesproken, maar zij hebben hun kwaliteiten eerder aan zichzelf te danken dan aan hun opleiding.
Gesprekken met docenten leren dat de opleidingen inderdaad te weinig aandacht besteden aan de basis, het schrijven van een goed nieuwsbericht. En dat is zonde, want het is echt te leren. Dat laten we dagelijks zien. Novum afficheert zichzelf graag als ideale leerschool voor aspirant-journalisten, zelfs zonder relevante opleiding, als ze maar een neus hebben voor hard nieuws. Die journalisten versterken ons en als ze bij ons vertrekken, komen ze goed terecht in het vakgebied. Dat bewijst het belang van een goede basis.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.