— vrijdag 21 juni 2013, 09:32 | 0 reacties, praat mee

De afscheidsfilm is bijna klaar

De naam van deze rubriek is wel erg toepasselijk voor cameraman Harry Dijkstra (1949) van Omroep Friesland. Volgens de prognoses had hij al lang overleden moeten zijn aan darmkanker. Dan was de afscheidsfilm die hij met verslaggever Feije van der Meer heeft gemaakt ook al vertoond bij zijn begrafenis. Nu moeten ze de laatste beelden nog monteren. Voor augustus, want dan verhuist Dijkstra naar Curaçao. Hij ging er met zijn zoon naartoe en voelde zich er zo thuis dat hij er wil wonen.

Een cameraman die zijn eigen afscheidsfilm maakt? ‘Ja, dat past bij mij. Ik ben een vreemde vogel. Ik heb mijn hele leven achter de camera gestaan, maar nu wil ik wel eens laten zien wie Harry was.’ Een schattige baby nog, op de eerste beelden, een jongetje met guitige ogen, maar ook een bruidegom met vetkuif, een spelende vader met zijn kinderen en kleinkinderen – en natuurlijk een filmer, van Surinaamse trommelaars en feestende Friezen.

Het idee ontstond toen hij op de afdeling oncologie lag met een vrachtwagenchauffeur. Toen hij weer opkrabbelde, maakte Dijkstra met verslaggeefster Jitske de Hoop van Omrop Fryslân een documentaire over zijn kamergenoot, ‘De laatste reis’. ‘Hij overleed een paar weken nadat we met hem naar Egypte gingen om nog één keer te snorkelen.’

‘Ik was toen bezig met mijn crematie. Daar wou ik de regie zelf van in handen nemen, ík neem ten slotte afscheid. Toen ontstond het idee om het liedje van de Friese artiest Gerrit Breteler, “Op een dag” te gebruiken voor een filmpje over mijn leven.’ Het gaat wonderbaarlijk goed met hem. ‘Maar mocht er iets gebeuren, dan ligt de afscheidsfilm klaar.’

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.