mgm nvj maart

— vrijdag 24 mei 2013, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Bitterballen fansite

Bitterballen fansite

Bitterballen, dat was het meest gebruikte zoekwoord waarmee mensen op mijn oude site terecht kwamen. Althans, dat zegt mijn WordPress statistiekenpagina. Wat brengt een mens ertoe om bitterballen te googelen? Hoe minder je erover weet hoe beter, lijkt mij.  Maar goed, al die bitterballiefhebbers op mijn site, wat moest ik ermee?

Laatste wijziging: 18 maart 2014, 11:43

Ik heb ooit een college gevolgd over vindbaarheid op het net en over mogelijkheden om geld te verdienen. Niche-onderwerpen werken goed, daar zijn adverteerders dol op. Meneer Van Dobben eens een belletje geven? Maar ik geloof niet dat ik zin had om een frituurblog te beginnen.

Die statistieken vertelden me nog meer, namelijk dat mijn pagina een keer of 100 per dag werd bekeken. Het idee van een site is natuurlijk dat je wordt gevonden, maar daar schrok ik toch een beetje van. Poeh, honderd mensen die mijn lelijk vormgegeven, niet actuele site bekeken. Tijd voor een nieuwe dus.

Eerst maar op zoek naar een webdesigner. Ik ben dol op ruildiensten met andere freelancers: websitetekst in ruil voor siteje bouwen? Bleken die lui tien keer meer te verdienen dan journalisten, daar valt dus niet tegenop te schrijven. Ik ben daarom zelf maar weer aan de slag gegaan, met Wix ditmaal in plaats van WordPress. Er is altijd iets lelijk aan WordPress-templates. Net iets dat natuurlijk onmogelijk aangepast kan worden. Bij mijn vorige site waren het de appelgroene blog-titels. Heel irritant.

Inmiddels ben ik Wix-fan. Wat is dat een super-vrouwvriendelijke sitemaker. Je kunt alles vastpakken, verschuiven, vergroten, verkleinen, kleurtjes geven, letter­type veranderen enzovoorts. What you see is what you get, zonder abracadabra met programmeercodes. I-de-aal.

Zo bouwde ik dus met twee dagen ploeteren een gloednieuwe portfolio-site. Oké, hij is nog niet helemaal klaar. Ik moet mijn domeinnaam nog even koppelen en mijn actuele artikelen erop zetten, en meer van dat soort, ahum, triviale zaken. Maar in ­ieder geval staan er geen lelijke appel­groene letters meer op mijn website.

Doe ik een googeltestje en wat zie ik tot mijn grote schrik. Mijn nieuwe site duikt pas op pagina 5 op. De eerste drie pagina’s verwijzen naar artikelen op mijn oude site. Ja, die moet je natuurlijk ook verwijderen. Dat weet ik ook wel, maar ik houd niet zo van weggooien. Offline zetten dan? Nee, dat kan niet. Het is deleten of delen. En dat werd toch een moeilijk momentje. Hoezeer ik dat appelgroen ook haatte, het is wel een herinnering aan mijn eerste journalistieke stapjes. Anderzijds, die herinnering houd ik liever niet al te levendig voor opdrachtgevers. 1,2,3, delete.

Nu heb ik dus een mooie site, maar geen bezoekers. Kunnen jullie me niet even googelen? Niet ‘bitterballen’ maar gewoon ‘Julia Conemans’ is de weg.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.