— vrijdag 11 oktober 2013, 08:34 | 0 reacties, praat mee

De mooiste dag

De vraag kwam als donderslag bij heldere hemel: of ik de nieuwe bruiloftrubriek wilde schrijven. Ik schrok, fronste mijn wenkbrauwen, knipperde drie keer en vroeg me af of ik deze vraag met ‘nee’ kon beantwoorden. Voordat deze gedachtegang volledig was afgerond, rolde het antwoord al over mijn lippen. ‘Natuurlijk wil ik dat, leuk.’

Net wat voor mij, een bruidsrubriek. Ik ben nogal een nuchter type, maar ga een uitdaging niet uit de weg. In deze opdracht zaten een paar interessante leerpunten, zoals het verbeteren van enthousiast stemgebruik, warmte uitstralen, me verplaatsen in andermans belevingswereld, een stukje human interest zeg maar.

Dus ik op pad om wedding wonderland te verkennen. Van trouwjurkinkopers via babsen, bruidsfotografen, trouwlocaties naar weddingplanners. Zelfs de trouwbeurs was onderdeel van mijn oriëntatieronde. ‘U gaat trouwen? Van harte!’, zei de ringenverkoopster naast de entree van de beurs. ‘Uhm, nee ik…’ ‘Ah natuurlijk, u ­oriënteert zich vast zodat u er klaar voor bent wanneer u wordt gevraagd?’ Daar eindigde mijn tour.

Mijn gloednieuwe netwerk hielp me al snel aan verse bruidjes die over hun grote dag vertelden. Aan mij de dankbare taak de verhalen terug te brengen tot verslagen van 150 woorden. En zo hang ik dan wekelijks aan de lijn, meestal op speaker zodat beide wederhelften mee kunnen praten. In de speaker-echo hoor ik mijn eigen stem: ‘Oké, ja, uhu.’ Dat kan opgewekter, denk ik regelmatig, je hebt het nota bene over de mooiste dag van hun leven. ‘Dat was vast heel bijzonder’, probeer ik. Het kost me de grootste moeite om in de roze wolk van het bruidspaar mee te zweven, maar als ik na een paar minuten eindelijk de juiste toon te pakken heb, gaat het als een tierelier. Want wie praat er nou niet graag over de mooiste dag van zijn leven?

Ik moet vooropstellen dat er veel mooie verhalen tussen zitten, maar de clichés kan ik niet meer horen. Helaas weet het type bruidzilla-achtige control freak ze er in rap tempo uit te persen. ‘Het klinkt misschien cliché, maar het was echt de mooiste dag van ons leven, hè schat?’ Of een van mijn persoonlijke favorieten: ‘De dag ging in een roes voorbij.’ En verder was het feest fantastisch want er werd gedanst. Het hoogtepunt was het moment dat de bruidegom de bruid voor het eerst zag. Alle spanning viel van hen af toen het ja-woord was gezegd. En ongeacht het ‘vanuit ouderlijk huis trouwen’, de limousine, het kasteel, de formele receptie met torenhoge bruidstaart en het gehannes met dag-diner-receptie-ceremonie en of feestgasten, hadden ze naar eigen zeggen vooral geen traditionele bruiloft. ‘We wilden het echt op onze eigen manier doen, zodat de bruiloft een persoonlijk tintje kreeg.’ Zie daar maar chocola van te maken week in week uit.

Bekijk meer van

Dossiers

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.