basis naar compleet

— woensdag 11 juli 2012, 15:19 | 2 reacties, praat mee

D66 populistisch bij bezuinigen omroep

Bijna de helft van de lezers van het Algemeen Dagblad die deelnemen aan de ‘lezerspoll’ vindt het nieuws dat PVV, VVD en D66 extra willen bezuinigen op de publieke omroep ‘hartverwarmend’. God betere: Hartverwarmend! ‘Er wordt nu in Hilversum al een forse bezuiniging doorgevoerd, die oploopt tot 125 miljoen euro per jaar’, stelt Kees Schaepman.

Laatste wijziging: 11 juli 2012, 17:21

Ik werkte jarenlang voor de publieke omroep. Dus neutraal kan ik mezelf niet noemen. Maar in al die jaren heb ik ook aan den lijve ondervonden dat bezuinigingen in Hilversum routine zijn geworden – net als de mantra van verantwoordelijke politici dat die bezuinigingen niet ten koste van programma’s gaan. Als je zo’n leugen vaak genoeg herhaalt, gaan de mensen het vanzelf geloven.

Van PVV en VVD verbaast de hetze tegen de publieke omroep mij niet. Beiden hebben bijgedragen aan het beeld dat daar het geld met scheppen tegelijk over de balk wordt gegooid, dat verwende presentatoren miljoenen verdienen zonder daar noemenswaardige prestaties tegenover te zetten en dat er in de overheadkosten tot in het oneindige geschrapt kan worden. Nee, dan de commerciëlen. Die kosten ons geen cent. Onzin natuurlijk, al gaat onze bijdrage aan de commerciële omroepen niet via de overheid maar via het bedrijfsleven. Die bijdrage is verdisconteerd in de prijs van een pak wasmiddel, een tube tandpasta of een nieuwe auto.

Je zou de haat tegen de publieke omroep en de liefde voor de commerciëlen bij PVV en VVD met een beetje goede wil een liberale visie kunnen noemen – laat de markt zijn zaakjes zelf maar regelen, daar heb je geen overheid voor nodig. Toch valt het mij vies tegen dat ook D66 nu meehuilt met datzelfde roedel. Waarom? Omdat ik het zo’n gemakzuchtig, kortzichtig en populistisch standpunt vindt. Zodra een massaal deel van de bevolking – en ik denk dat die 49 procent van de lezerspoll van het AD staat voor zo’n massaal deel – een bezuiniging ‘hartverwarmend’ vindt, gaat er bij mij een bel rinkelen. Ontwikkelingssamenwerking stoppen? Hartverwarmend! Het ambtenarenbestand decimeren? Hartverwarmend! Stop de toevloed van asielzoekers? Hartverwarmend! Geen geld meer voor de holle bolle NOS en het verzuilde omroepbestel? Hartverwarmend, want het voelt veilig voor Henk en Ingrid. Zo kan hun pensioen, hun baan en de aftrek van hun hypotheekrente behouden blijven.

Ik ben lid van D66 omdat ik meende dat er in die partij werd nagedacht. Dat valt nu dus even tegen. Juist op een moment dat er een interessante politieke discussie over de toekomst van de publieke omroep wordt gevoerd, had ik van een nadenkende partij iets anders verwacht dan de botte retoriek van ‘er kan nog wel wat vanaf’. Want er wordt eindelijk, onder zware druk van Den Haag, werk gemaakt van een fundamentele hervorming van het omroepbestel.

Het besluit om op afzienbare termijn het aantal ledenomroepen te reduceren tot zes is een belangrijke stap om daadwerkelijk een eind te maken aan de verzuiling. Hoog tijd, want hoewel de Nederlandse publieke omroep nog altijd, in vergelijking met andere landen, kwalitatief goede programma’s produceert tegen relatief lage kosten, is dat eerder ondanks dan dankzij het omroepbestel. Om juist op het moment dat die reductie van het aantal omroepverenigingen is vastgelegd ook nog eens extra bezuinigingen te propageren beschouw ik als een aanslag op een patiënt die al op de operatie tafel ligt.

Kees Schaepman is freelance journalist

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jeroen Mirck, 12 juli 2012, 12:06

Los van het feit dat overal (dus ook de Publieke Omroep) extra op bezuinigd moet worden in deze tijden van crisis, stoor ik me aan jouw populistische column, Kees. In de eerste plaats ‘vergeet’ je te melden dat de bezuiniging van D66 (enkele tientallen miljoenen) vele malen kleiner is dan die van VVD (200 miljoen) en PVV (600 miljoen). Daarnaast gooi je er een drogreden tegenaan door te stellen dat de commerciële omroep ons ook geld kost, namelijk in de prijzen die de adverteerders voor hun producten rekenen. Het wezenlijke verschil tussen de Publieke Omroep en het cluster RTL/SBS is dat we bij de NPO geen keuze hebben en bij de commerciëlen wel: niemand verplicht je om dure merkproducten te kopen. Laten we liever een discussie voeren over hoe de Publieke Omroep efficiënter kan werken, in plaats van het gebruikelijke gehuil dat er geen cent op bezuinigd mag worden.

Jeroen Mirck, 12 juli 2012, 12:07

Disclaimer: ik ben D66’er én heb bij de Publieke Omroep gewerkt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.