NVJ compleet lid

— woensdag 17 januari 2024, 07:29 | 1 reactie, praat mee

D66 en GroenLinks-PvDA maken zich zorgen om NPO: Mona Keijzer ziet toegevoegde waarde niet van Radio 2

D66 en GroenLinks-PvDA maken zich zorgen om NPO: Mona Keijzer ziet toegevoegde waarde niet van Radio 2
Keijzer benoemt dat de drie best beluisterde radiostations 538, Qmusic en Sky Radio allemaal commerciële muziekzenders zijn. - © ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het baart D66 en GroenLinks-PvdA zorgen dat de partijen die onderhandelen over een mogelijke coalitie denken aan bezuinigingen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Mona Keijzer (BBB) ziet de toegevoegde waarde niet van Radio 2, zegt ze tijdens het debat over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De PVV wil de financiering van de publieke omroep volledig schrappen en ook VVD denkt aan bezuinigingen. Laatste wijziging: 17 januari 2024, 11:01

Keijzer benoemt dat de drie best beluisterde radiostations 538, Qmusic en Sky Radio allemaal commerciële muziekzenders zijn. Radio 2 is de best beluisterde radiozender van de publieke omroep.

“Wat ook gewoon een radiozender is waarop eigentijdse muziek te horen is.” Ze vraagt zich daarom af wat de meerwaarde is van deze zender ten opzichte van de drie eerdergenoemde zenders.

Op de vraag van Jan Paternotte (D66) of de BBB voor een publieke omroep is die minder doet, reageert Keijzer instemmend. Ze wil dat de NPO zich voornamelijk toelegt op “onafhankelijk nieuws en mooie culturele programma’s, waarbij ook nadrukkelijk aandacht moet zijn voor regionaal nieuws en regionale cultuur”.

‘Nogal wiedes’
Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) zegt “bezorgd” te zijn over de toekomst van de NPO en vermoedt dat veel mensen in het Media Park daar net zo over denken na dit debat. Ze vindt het bovendien “nogal wiedes” dat commerciële radiozenders de meeste luisteraars hebben omdat deze meer geld kunnen investeren, terwijl de publieke omroep heeft moeten “beknibbelen”.

Claire Martens-America van de VVD vindt dat “een sterke publieke omroep” in het belang is “van ons allemaal”. Haar partij wil evenwel circa 400 miljoen bezuinigen op de NPO, blijkt uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau.

‘Kleinburgerlijk Nederland’
NSC heeft zich nog niet duidelijk voor of tegen bezuinigingen uitgesproken. Maar Kamerlid Aant Jelle Soepboer zegt in elk geval “niet huiverig” te zijn om het publieke omroepbestel te herzien. Hij vindt de ledenstructuur van de publieke omroep bijvoorbeeld achterhaald. In het verkiezingsprogramma van NSC staat bovendien dat het aantal televisiezenders van drie naar twee moet. Soepboer vindt wel dat de media en NPO “ruimte en vertrouwen moeten krijgen om hun rol binnen de democratie te blijven spelen”.

Eerder in het debat zei Martine van der Velde van de PVV dat de publieke omroep aan “bijzonder eenzijdige berichtgeving” doet en zich keert tegen “kleinburgerlijk Nederland”.

Bekijk meer van

Radio 2 NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Ren de Vree, 18 januari 2024, 15:53

Wordt het niet eens tijd om aan het volk te vragen wat het verwacht van een nationale omroep? Ik ken mensen die uit haat NOOIT naar de publieke omroep kijken. Een aantal radiozenders kunnen sowieso weg, en een tv-net. En nu de hele wereld ontzuild is ook de omroepvereniging. Even doorbijten en dan heropstaan met een BBC-achtige constructie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.