banner anp

— maandag 1 februari 2021, 11:21 | 0 reacties, praat mee

Staatsgreep in Myanmar, tv-zenders op zwart en fotograaf aangevallen

© Philip Fong / AFP

In Myanmar zijn maandagmorgen tv-zenders op zwart gegaan en werd het telefoonverkeer platgelegd nadat de legerleiding met een staatsgreep de macht overnam. Het parlement is buitenspel gezet en regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere prominente politici zijn gevangengezet. Ook de pers is niet veilig.

Volgens Reuters kunnen staatzender MRTV en Myanmar Radio niet uitzenden “vanwege technische problemen”. Slechts één zender bleef in de lucht, meldt de Volkskrant. Myawaddy TV, het kanaal dat wordt gerund door het leger, bracht de boodschap waarin het leger aankondigde dat het ‘voor de periode van een jaar’ de macht overneemt. Legerleider Min Aung Hlaing wordt de nieuwe machthebber.

Journalist Minka Nijhuis waarschuwt media op te letten met welke informatie wordt gebracht. Op Twitter schrijft ze dat in Myanmar mogelijk Facebookaccounts worden gehackt om valse verklaringen te posten. Niet alleen politieke leiders en parlementariërs zijn opgepakt. “Ook veel bekende populaire activisten die in het verleden vaak demonstraties tegen militairen organiseerden. Zal men het wagen de straat op te gaan”?”

De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op in de nasleep van de verkiezingen. Volgens het leger vond bij de verkiezingen, afgelopen november, grootscheepse fraude plaats. Hierdoor werd al gevreesd voor een staatsgreep. De verkiezingen werden met een overweldigende meerderheid gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi.

Bekijk meer van

Myanmar Aung San Suu Kyi

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.