NVJ compleet lid

— woensdag 30 september 2015, 09:21 | 0 reacties, praat mee

CPJ: gratie moet opmaat zijn naar hervormingen

CPJ: gratie moet opmaat zijn naar hervormingen
Al-Sisi sprak maandag de VN toe | Specer Platt / AFP

De Newyorkse persvrijheidsorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft een persconferentie gehouden om - in het licht van de gratie voor drie journalisten van Al-Jazeera - aandacht te vragen voor collega's die nog vast zitten of bij verstek zijn veroordeeld. Laatste wijziging: 1 oktober 2015, 10:27

De Egyptische president Al-Sisi verleende de journalisten Baher Mohamed, Mohamed Fahmy en Peter Greste vorige week gratie. De drie waren veroordeeld voor het verlenen van steun aan een verboden terreurorganisatie. Maar CPJ stelt dat er op dit moment 18 journalisten gevangen zitten in Egypte.

Zeven anderen zijn op borgtocht vrij, maar kunnen op elk moment weer worden opgepakt. Er zijn verder zeker 12 journalisten (waaronder de Nederlandse Rena Netjes) die bij verstek zijn veroordeeld en Egypte niet meer kunnen bezoeken. Ook het bezoeken van andere landen in de regio levert een risico op, mocht het tot arrestatie en uitlevering leiden.

Volgens CPJ verandert de gratie van Mohamed, Fahmy en Greste niets aan de de situatie van al die andere journalisten die gevangen zitten of met gevangenschap worden bedreigd. De gratie is volgens CPJ een eerste erkenning dat er sprake is van onrecht - het zou een eerste stap moeten zijn naar serieuze hervormingen op het gebied van vrijheid, waardigheid en sociaal recht, stelt CPJ.

Bekijk meer van

Recht Egypte

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.