— woensdag 21 oktober 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

‘Cowboys zoals Conny worden niet meer gemaakt’

Vandaag, 21 oktober, zou Conny Mus, correspondent voor RTL Nieuws (1989-2010), 70 jaar zijn geworden. Afgelopen augustus was het tien jaar geleden dat hij stierf. Collega en vriend Arthur van Amerongen stelde een liber amicorum samen onder de titel ‘Met je poten in het bluswater'. Het boek wordt vanmiddag met vrienden en collega’s coronaproof ten doop gehouden bij het graf van Mus. Bij wijze van voorpublicatie hier het voorwoord.

Mijn grootste angst bij het samenstellen van dit liber amicorum – een soort poesiealbum voor grote mensen – was vrienden van Conny te vergeten.

Ik ken Mus vooral uit de tijd dat ik correspondent in Israël was en we samen Tel Aviv en Jeruzalem onveilig maakten. Zijn dierbaren uit die periode zijn goed vertegenwoordigd in dit boek, al is het mij helaas niet gelukt om een bijdrage te krijgen van Yael Kombor, bij mijn weten een van zijn eerste liefdes in Israël.

Ter elfder ure vernam ik dat Mus ook nog even boomkweker is geweest in Zuid-Libanon en het is mij niet gelukt collega’s uit die periode te traceren.

Ik had graag mensen gevonden uit de tijd dat Conny in de gemeentepolitiek actief was, ik meen namens de VVD ergens in Schagen, Heerhugowaard of elders in die negorij. Volgens mij was dat niet zo’n heel groot succes, net zomin als zijn import van Moldavische wijnen. Hij vertelde mij eens dat hij jasje-dasje bij de Bijenkorf zat om zijn negotie te slijten. De flessen stonden op tafel en terwijl Conny in vuur en vlam zijn waren aanprees, begon een fles plotseling spontaan te gisten en knalde de kurk er uit, met rampzalige gevolgen voor het wijnavontuur van de heer Mus.

Het samenstellen van dit boek was een behoorlijk emotioneel gebeuren en ik heb een paar traantjes moeten wegpinken. Wat mis ik mijn gabber, en wat mist iedereen die lieve beer. Dat is het beeld wat steeds naar voren komt: een genereuze, warme, gastvrije, vrolijke, oprechte en betrokken levensgenieter met een klein hartje.

Mus had hier aan toegevoegd: een goeie gozer maar hij zou een borrel moeten lusten. Mus was gezegend met typische Amsterdams-Joodse humor: snoeihard, bijdehand, veel grappen over het uiterlijk van anderen, veel practical jokes en andere ongein en altijd mensen in de maling nemen.

Israëli’s snapten er geen biet van maar ik lag altijd in een deuk. In zijn werk was hij een keiharde dwingeland die door roeien en ruiten ging en alles voor elkaar kreeg. Hij was op de een of andere manier ook heel erg op zoek naar rust, naar een gezin, naar huisje boompje beestje.

Max Westerman kon zich wel voorstellen dat hij ooit op het strand van Ipanema cocktails zou drinken met pensionado Mus. Het mocht helaas niet zo zijn.

Uitgever Otto Wollring is overstelpt met foto’s en ik hoop dat iedereen zich kan vinden in de selectie.

Een boek over de exen van Conny Mus lijkt mij overigens een leuke volgende uitdaging. Dat wordt een flinke pil, twee keer zo dik als dit vriendenboek, en alleen al de research gaat mij een jaar kosten. Ik ben heel blij met dit boek en wellicht komt van het één het ander want het turbulente leven van onze geweldige vriend smeekt om een televisiedocumentaire in de geest van Conny Mus (filmmateriaal is er genoeg, dunkt mij). Want cowboys zoals Conny worden niet meer gemaakt.

Het vriendenboek ‘Met je poten in het bluswater. Conny Mus 70 jaar’ (ISBN 9789083077826, 214 pagina’s, € 20,00) verschijnt in een kleine oplage bij uitgeverij Ezo Wolf.

De vrienden van Mus die een bijdrage leverden zijn: Natascha Mus, Jeroen Akkermans, Frits Barend, Emma Blijdenstein, Salomon Bouman, Malika Boueid, Justi Courcol, Irene de Kruif, Gwenny Eisma, Alain Eisma, Roel Geeraedts, Ephraim Goldstoff, Simon Hammelburg, Viola Holt, Peter Holt, Rob Hoogland, Marjan Inbar-Blumberg, An Inbar-Robberechts, Nina Jurna, Kahdra Kleij, Kilian Kleij, Olaf Koens, Aleksandra Limburg, Edith Limburg, Nofar Gueta, Barbara Limburg, Willy Lindwer, Willem Luyckx, Frans Makken, Gerda Mus-van Oostveen, Peter Op de Beek, Peter Ordeman, Frans Potuyt, Rik Rensen, Daisy Mohr, Martijn van Oostveen, Jos van Noord, Taco Slagter, Eric Smink, Harm Taselaar, Arthur van Amerongen, Jielis van Baalen, Brechtje van de Moosdijk, Frank van Vliet, Marieke van Willigen, Patrick Van Gompel, Ellen Verluyten Max Westermanen Caspar Wijers.

Je kunt het boek hier bestellen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.