word studentlid

— woensdag 28 februari 2024, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Corrector van Volkskrant is opgelucht met rechtbankuitspraak

Corrector van Volkskrant is opgelucht met rechtbankuitspraak
De rechtbank in Amsterdam-Zuid aan de Parnassusweg 280. - © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De freelance corrector van de Volkskrant die onlangs een zaak won tegen zijn (voormalige) werkgever laat via zijn advocaten weten 'opgelucht' te zijn met de uitspraak. Ook is hij blij nu 'erkenning' te krijgen voor waar het hem om ging: 'dat hij een werknemer is van de Volkskrant', reageren advocaten Nadia Adnani en Lisa Smit na vragen van Villamedia. Laatste wijziging: 28 februari 2024, 11:17

De corrector en de Volkskrant zijn na de uitspraak van de rechtbank ‘met elkaar in gesprek’ over de hoogte van het achterstallige salaris dat hij nog moet ontvangen en over de vraag of de corrector nog, in een andere positie, voor de krant kan werken. De twee advocaten kunnen, zolang deze gesprekken nog lopen, ‘geen inhoudelijk commentaar geven’ over de uitspraak.

Wel zeggen zij: ‘Hoe een overeenkomst moet worden gekwalificeerd, is steeds afhankelijk van de omstandigheden van de individuele werknemer/zzp’er’. Door het Deliveroo-arrest bestaat er volgens de twee advocaten ‘een helder kader met omstandigheden waaraan kan worden getoetst’, iets dat in deze zaak dan ook gebeurd is.

‘Er bestaat momenteel veel (politieke) aandacht voor het onderwerp van schijnzelfstandigheid. We adviseren werkgevers daarom om hun contracten met freelancers/zzp’ers tegen het licht te houden ter beoordeling of er daadwerkelijk sprake is van een relatie met een freelancer/zzp’er. Een herkwalificatie van een opdrachtovereenkomst tot arbeidsovereenkomst kan immers grote claims tot gevolg hebben, zoals betaling van loon tijdens ziekte/vakantie, vakantietoeslag en pensioen (nog los van de mogelijke fiscale risico’s).’

De Amsterdamse rechtbank heeft de twee partijen tot 2 april a.s. gegeven om de resterende vragen en kwesties op te lossen, blijkt uit het vonnis.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.