— vrijdag 10 december 2021, 09:52 | 1 reactie, praat mee

Coronamaatregelen treffen zzp’ers hard

© Nitinai Sunganunsri Eyeem

Van alle zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) heeft ruim één op de drie (36 procent) zijn inkomen fors zien dalen dankzij de coronamaatregelen. Bij 13 procent van hen zorgen de maatregelen ervoor dat hun inkomen onder het sociaal minimum van 1078 euro uitkomt. Vooral zzp’ers in de horeca, kunst en cultuur en persoonlijke dienstverlening hebben last van een inkomensterugval. Laatste wijziging: 13 december 2021, 11:39

Dat blijkt uit een peiling van Knab onder 500 zzp’ers. Veel ondervraagden zijn ontevreden over de manier waarop de overheid omgaat met steunmaatregelen voor ondernemers. Eerder werd al bekend dat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in de huidige coronapiek niet terugkeert. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een vorm van loonsteun, is wel opnieuw ingeschakeld.

6 op de 10 zzp’ers die Knab ondervroeg vindt dat de overheid meer oog heeft voor andere ondernemers dan voor zzp’ers. De beslissing de Tozo niet terug te brengen schoot veel partijen in het verkeerde keelgat. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) pleitte eerder deze maand al voor het heropenen van de Tozo-maatregel.

Bijzondere bijstand
Hoewel zzp’ers geen aanspraak kunnen maken op de Tozo, kunnen ze wel bijzondere bijstand aanvragen bij hun gemeente. De regels daarvoor zijn versoepeld. De Vereniging Zelfstandigen Nederland is kritisch op die beslissing. “Het maakt verschil of je als ondernemer een tijdelijke overbrugging van inkomensderving ontvangt of dat je moet aankloppen bij de gemeente voor de bijstand’” stelt voorzitter Cristel van de Ven in het Algemeen Dagblad. “Het is schrijnend, want hiermee duwt het kabinet de zelfstandigen richting de bijstand.”

Van de Ven vermoedt dat een deel van de zelfstandigen uit trots of schaamte niet bij de gemeente zal aankloppen en zich dieper in de schulden zal steken. Ook stelt ze niet uit te sluiten dat een deel van de zzp’ers hun huidige bedrijf stop zal zetten. De rondvraag van Knab bevestigt die angst: van de ondervraagde ondernemers die nu minder omzet draaien, overweegt 34 procent om te stoppen met de onderneming.

Freelance journalisten
Het onderzoek van Knab geeft geen specifieke cijfers over de journalistieke sector. Uit eerder onderzoek bleek eerder al dat het aantal betaalde uren bij freelancers in de coronaperiode met 24 procent afnam en dat het bruto jaarinkomen daalde met zo’n 13 procent. Freelance journalisten vroegen volgens het onderzoek net zo vaak steun aan via de Tozo-maatregel als sectoren die helemaal stil kwamen te liggen door corona.

Bekijk meer van

zzp corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Gerlo Beernink, 10 december 2021, 19:15

net op Twitter geplaatst nav tweet van Thomas Bruning: “ Ik hoor deze Corona lockdown minder zorgen vanuit #zzp (foto) journalistiek over verlies inkomsten, herkennen jullie dat? @nvj doet wel sowieso pleidooi voor extra steun voor zzp-collega’s die wel opnieuw getroffen worden.” mijn reactie: Lijkt me goed als de NVJ zich ook hard gaat maken voor freelancers die omzet weer zien verdampen. Tozo lijkt zeker bij verlening weer nodig. Diegenen die nog een reserve hadden, die is nu wel op. Ik zou onderzoek doen in plaats van afgaan op wat voorbij komt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.