word studentlid

— dinsdag 16 september 2008, 09:01

Cor van de Poel (1924-2008)

Laatste wijziging: 15 september 2011, 12:16

Vlak voor zijn overlijden in het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam haalden we herinneringen op. We zijn van verschillende generaties, maar delen de vriendschap met Cor en leerden allebei het vak van hem.


Cor was een typische journalist van zijn generatie. In die tijd was de pers net zo verzuild als de rest van de samenleving. Geëngageerd, 24 uur per dag journalist. Het diner (tevens ontbijt) gebruikte hij ’s nachts op De Kring en onderhield er warme contacten met ‘De Vijftigers’ en notoire ‘mede-innemers’ als Jan Vrijman en Gerrit Kouwenaar. Daarna las Cor de kranten voor zijn dagelijkse Vara-radiorubriek ‘Van de Voorpagina’, die rond zeven uur ’s morgens werd uitgezonden.


Cor begon in 1946 bij voormalige verzetskranten als De Waarheid en de Vrije Alkmaarder. Later werd hij chef-buitenland bij Het Vrije Volk. De krant had 43 edities en Cor zag alle uithoeken van het land. Zo belandde hij 1956 in Vlaardingen, waar hij een korte periode voorzitter is geweest van een commissie betaald voetbal.

Het Vrije Volk - hij werkte er tot de ondergang van de ‘Rode Burcht’ aan het Amsterdamse Hekelveld in 1970 - bleef altijd zijn krant. De verhuizing naar Rotterdam wilde hij niet meer meemaken.


Tussen 1963 en 1979 was Cor verbonden aan De Journalist, als redacteur, columnist en hoofdredacteur. Gerard Schuijt, toenmalig secretaris van de NVJ, herinnert Cors’ verstandige inbreng bij bestuursvergaderingen. We horen Cor zeggen: “Laten we het nog eens drastisch in studie nemen.” Levenskunstenaar Cor was zeer erudiet.


Begin jaren tachtig was hij - uit onvrede met de fusie van twee regionale kranten - medeoprichter van De Vrije Westfriese Krant en werd er hoofdredacteur. De krant ging op de fles, maar bleek een broedplaats van jong journalistiek talent. In Radio Noord Holland zag Cor later een nieuwe kans een bijdrage te leveren aan de pluriformiteit van de regionale media. Hij trad er op in het journalistenforum en was lid van de adviesraad. En dan hebben we het nog niet gehad over ‘Achter het Nieuws’, de tv-recensies voor De Leeuwarder Courant en zijn redacteurschap bij Mies’ In de Hoofdrol. Opgeteld kennen we Cor samen ruim 70 jaar. Het is niet genoeg om alle facetten van zijn betekenis voor de journalistiek hier samen te vatten.


Jos Schneider en Robert Vinkenborg

De crematieplechtigheid vindt plaats op zaterdag 20 september om 11.00 uur in crematorium De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 te Amsterdam. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren.
Correspondentieadres: A.E. Kruiskamp, Hildsven 156, 1025 MG Amsterdam

 

 

 

 

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.