website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Congolese journalist in gevangenis voor beledigen gouverneur

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 15 maart 2019, 08:41

Foto: Wikimedia Commons / US Air Force

Foto: Wikimedia Commons / US Air Force

Nieuws De Congolese journalist Steeve Mwanyo Iwewe moet een jaar de cel in. Hij werd daar eerder deze maand toe veroordeeld door de rechtbank in de stad Mbandaka, omdat hij de gouverneur van de provincie Équateur, Bobo Boloko Bolumbu, heeft beledigd. Naast de gevangenisstraf kreeg de journalist ook een schadevergoeding opgelegd. Hij moet Bolumbu omgerekend zo’n 180 euro betalen voor geleden schade.

Dat meldt zijn advocaat in gesprek met het Committee to Protect Journalists (CPJ). De advocaat, Pontife Ikolombe, stelt dat Iwewe op 27 februari werd opgepakt. Tijdens de arrestatie zou hij geslagen zijn door beveiligers van de gouverneur. Iwewe deed op dat moment verslag van een protestactie waar demonstranten hun ongenoegen over een belastingverhoging lieten gelden.

Iwewe, die werkt voor de private radio- en televisieomroep Sarah, maakte foto’s en video-opnamen bij die demonstratie. De beveiligers van Bolumpu vroegen hem daarmee te stoppen. Toen de journalist dat niet deed, werd hij volgens advocaat Ikolombe opgepakt. Hij zegt later vandaag hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.