basis naar compleet

— woensdag 28 juni 2023, 16:20 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat voor de Media: huidige manier van bekostigen van lokale omroepen is niet ideaal

© Hollandse Hoogte / Marco Hillen

Het Commissariaat voor de Media voert iedere drie jaar een evaluatie uit van de manier waarop lokale omroepen in Nederland gemeentelijk bekostigd worden. Uit de meest recente evaluatie, over de periode 2019-2021, blijkt dat de huidige manier van bekostigen niet optimaal is. Laatste wijziging: 28 juni 2023, 16:34

De financiering van lokale omroepen vindt op dit moment via de lokale overheid en dus decentraal plaats. Gemeenten en omroepen voelen hierdoor onder andere onduidelijkheid over het proces, de hoogte van de jaarlijkse bijdrage en de verdeling van taken.

Uit de veertien conclusies die het commissariaat opstelt blijkt onder meer dat de financiële positie van een op de vier media-instellingen als ongezond wordt aangemerkt.

Slechts een derde van de onderzochte media-instellingen haalt bovendien de door henzelf opgelegde norm, waarbij minstens veertig procent van de totale baten uit eigen inkomsten dient te bestaan.

Daarnaast wordt gesteld dat geregeld bij zowel gemeenten, subsidieverstrekkers en media-instellingen onduidelijkheid blijkt te bestaan over de vraag of aan de bekostiging voorwaarden mogen worden verbonden, over de wijze van verantwoorden, over het toezicht en de verdeling van (toezichthoudende) taken.

Bekijk meer van

Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.