basis naar compleet

— vrijdag 23 september 2022, 09:48 | 2 reacties, praat mee

Commissariaat rondt onderzoek naar racisme-item Ongehoord Nederland af in tweede kwartaal 2023

© ANP

Het onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) waarin het racisme-item van Ongehoord Nederland wordt meegenomen, is naar verwachting klaar in het tweede kwartaal van 2023. Dat laat de mediawaakhond donderdag weten aan het ANP. Het CvdM reageert hiermee op de oproep van de NPO en de omroepen om zo snel mogelijk antwoord te geven op de vraag of Ongehoord Nederland de Mediawet heeft overtreden. Laatste wijziging: 23 september 2022, 11:55

Het gaat om een al eerder aangekondigd onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. Totdat het onderzoek is afgerond, doet het Commissariaat verder geen mededelingen over de bevindingen.

Het racisme-item in Ongehoord Nieuws, waarover maatschappelijke discussie is ontstaan, bestond uit een collectie video’s waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen. Er werd geen enkele context gegeven, behalve dat het om incidenten zou gaan met een racistisch motief. Volgens onderzoek van journalistiek platform Pointer is er bij geen enkel getoond incident bewijs voor een racistisch motief te vinden.

De NPO stelde vorige week na de uitzending met het item dat “de grens van redactionele vrijheid is bereikt” en vroeg de mediawaakhond zich over het item uit te spreken. Dit zou volgens NPO zijn “in het licht van artikel 2.88 lid 5 van de Mediawet: een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep”.

Het beoordelen van die passende maatregelen is een taak van het Commissariaat, laat een woordvoerder van de mediawaakhond weten. “Maar de beoordeling of er al dan niet sprake is van haat zaaien is onderdeel van het strafrecht en daarmee geen taak voor het Commissariaat. Daarin is een rol voor het Openbaar Ministerie weggelegd.” De toezichthouder legt aanvullend uit dat “wij de inhoud van programma’s niet beoordelen. Wel beoordelen wij de processen en maatregelen die worden genomen door omroepen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Max Sipkes, 23 september 2022, 10:08

Derde persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van afronden: Hij rondt af.

Nick Kivits, 23 september 2022, 10:34

Dank Max. Gevalletje haastige spoed… Het is inmiddels hersteld.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.