banner festival 23

— vrijdag 18 januari 2008, 15:15 | 0 reacties, praat mee

Commercie

Of ik even het hoofdstukje over ‘nieuwsmanagement’ in hun nieuwe cursusboek wil nalezen en van commentaar voorzien, vragen twee mediadocenten van een Brusselse hogeschool me. Waarom niet? Op feitelijke onjuistheden kan ik ze niet eens betrappen, en dus leer ik dat ik in wezen een door de markt gestuurd en gedomineerd wezen ben, dat zijn journalisten permanent oplegt om spannender en sensationeler verhalen te maken, terwijl ik tegelijk hun middelen en tijd wegsaneer. Want echte onthullingsjournalistiek, daar verkoop je geen kranten meer mee.

Laatste wijziging: 19 augustus 2008, 18:19

Lezers zijn immers bijzaak, in de zin dat ze alleen dienen om aan adverteerders te verkopen, want daar zitten natuurlijk de enigen die de redactionele lijn écht bepalen. Het resultaat is ernaar: vervlakking, verkleutering, commercialisering, en vroeger was het allemaal beter.


Dat weten we dan ook alweer.


Het is niet de eerste keer dat dit soort genuanceerde en fijnzinnige beschouwingen me bereiken uit academische kringen. Daar kan je je echt niet meer met fatsoen vertonen zonder te jeremiëren over de nefaste commerciële invloeden op de pers.


Dat die er zijn, valt ook moeilijk te ontkennen. Maar voor ieder krantenkatern dat bedacht wordt als nauwelijks verholen advertentiefuik, zijn er wel minstens vier die puur voor de lezer gemaakt worden. Voor iedere uitschuiver inzake privacy staan wel vier of vijf onderbouwde onderzoeksreportages. Iedere krant in Vlaanderen heeft meer pagina’s en journalisten dan pakweg twintig jaar geleden, brengt een veel actueler, diepgaander en gevarieerder nieuwsaanbod dan toen.


Dat is ook vast te stellen: je hoeft alleen een inhoudsanalyse te maken van representatieve stalen kranten, nu en twintig jaar geleden.


Vroeger deden wetenschappers dat ook: meten en tellen als basis voor de toetsing van iedere hypothese. Empirisch onderzoek heette dat, maar dat lijkt, wegens te tijds- en arbeidsintensief, enigszins in onbruik te zijn geraakt.


Vandaag zijn academici geen onderzoekers meer, maar makelaars in meninkjes, waarbij ze elkaar graag in hun vooroordelen bevestigen.


Het is de absolute verkleutering van de wetenschap, maar wie is een commerciële slaaf om zoiets te durven schrijven?

 

Bekijk meer van

Yves Desmet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.