— donderdag 5 februari 2015, 09:57 | 1 reactie, praat mee

‘Commentaar uitzetten enorme blunder’

Aron Pilhofer, hoofd van de afdeling Digitaal bij dagblad The Guardian, noemt commentaar van gebruikers een enorme hulpbron die veelal wordt genegeerd. Veel nieuwssites kiezen er de laatste tijd voor om commentaar onder de meeste stukken uit te zetten, omdat beheer en het bestrijden van moedwillige verstoorders, de trollen, te veel tijd kost. Volgens Pilhofer moet digitale journalistiek echter een 'gesprek met gebruikers'. Hij stelt dat elke site die commentaar uitzet, The Guardian een plezier doet. "Lezers verdienen een stem. Ze moeten een integraal onderdeel van onze journalistiek zijn", vindt Pilhofer. Over de groep die het meeste werk kosten, de trollen, had Pilhofer geen mening of oplossing. Wel wijst hij naar collega-sites als Medium en Buzzfeed, die commentaar in een zeer gerichte vorm bij artikelen integreren. Met betere analyse en meetgegevens kunnen journalistieke sites zien hoe ze ervoor staan. The Guardian heeft een zelfontwikkeld systeem waarmee journalisten elk denkbare vorm van meetgegevens kunnen inzien, aldus Pilhor. "It blew my mind", erkent hij. Meer bij News Rewired Laatste wijziging: 5 februari 2015, 10:20

Bekijk meer van

The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Joost Boers, 5 februari 2015, 13:38

Commentaar is nuttig en met tools as Disqus of Livefyre kan spam en trolling relatief eenvoudig in de hand worden gehouden doordat zij een community opbouwen waarbij mensen zich moeten aanmelden en dat reputaties van commentaren van gebruikers op meerdere sites bijhoudt. Eigen tools ontwikkelen betekent gewoon het wiel uitvinden, en daarmee meer werk bij de moderatie.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.