training eu starters

— maandag 28 juni 2021, 08:39 | 1 reactie, praat mee

Columnist niet meer welkom bij RTV Noord na kritische column over management

© Lex van Lieshout / ANP

Een freelance columnist van RTV Noord schreef over de onderwaardering van schaarse ic-verpleegkundigen en de waardering van managers. En dat werd volgens hem niet gewaardeerd door de managers bij de regionale omroep. Hij wordt niet meer ingehuurd. Laatste wijziging: 28 juni 2021, 11:25

Willem van Reijendam schreef zes jaar voor RTV Noord. Zijn laatste column van 12 juni ging over de (onder)waardering van bepaalde beroepsgroepen. Hij zette ic-verpleegkundigen af tegen managers. Aanleiding voor de column was de smeekbede van UMCG-personeel voor meer salaris. Dat kregen ze niet. En volgens de freelance journalist komt dat omdat managers veel te veel geld uit een organisatie halen.

Hij was dan ook niet positief over deze beroepsgroep in zijn column. “Als een schimmel heeft deze soort in de afgelopen eeuw voortgewoekerd, zich afzettend op elk gezond stukje samenleving. Managers die aan fopknoppen draaien, managers die fopknoppen ontwerpen voor andere managers, managers die managers benoemen, managers die dat managen en managers die dát managen. Afgelopen coronajaar is op talloze werkvloeren pijnlijk duidelijk geworden wie er gemist kon worden en wie niet.”

Op Facebook stelt Van Reijendam dat het ging over managers in het algemeen, maar het management van RTV Noord “wenst die vergelijking persoonlijk op te vatten”. Hij wordt per direct niet meer ingehuurd. 

Hoofdredacteur Mischa van den Berg stelt in De Telegraaf dat een bredere en ernstige vertrouwensbreuk ten grondslag ligt aan de beslissing. “De eindredactie heeft geprobeerd met Willem in gesprek te komen. We zijn bezig met een veranderingstraject en Willem was daar niet bepaald positief over. Alleen wilde hij daarover niet in gesprek.”

“Van mening verschillen mag altijd, maar dan wel in gesprek met elkaar. Willem uitte dat wel via andere wegen en daar is de vertrouwensbreuk ontstaan. Het heeft te maken met goed fatsoen en op een respectvolle manier van mening verschillen.”

Voor een deel herkent Van Reijendam zich in de woorden van Van den Berg. “Er is een conflict tussen het management en mij, dat klopt, dat gaat over de koers van de omroep. En specifiek voor mij geldt, dat ik vind dat ik mag denken en schrijven wat ik wil. Daar denkt RTV Noord anders over. Maar de managercolumn was wel de directe reden om mij de wacht aan te zeggen, zo is het ook aangevoerd richting de redactie en naar mij persoonlijk.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Roland Vonk, 28 juni 2021, 13:32

Zodra iemand ‘goed fatsoen’ aanvoert in een discussie weet je: de argumenten zijn op.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.