word studentlid

— donderdag 14 december 2023, 08:53 | 2 reacties, praat mee

Column: ‘Fuck freelancers’ en een kerststol voor vaste medewerkers

Column: ‘Fuck freelancers’ en een kerststol voor vaste medewerkers
© Duco de Vries

Ik zie mezelf nog zitten, terwijl de rest van de collega’s aan mijn bureaublok opstond om een kerststol te halen. Ineens stond er een 'F' op mijn voorhoofd. Van 'Freelancer'. Of nee. Van 'Fuck freelancers'. ‘Kleinigheidje voor de feestdagen’, stond er in de mail die over redactiebreed was verzonden, met als boodschap dat er voor de vaste medewerkers een kerststol bij de receptie op te halen was. Het woordje vaste was vetgedrukt. De verzender van de mail moet hebben gedacht dat freelancers niet kunnen lezen. Laatste wijziging: 14 december 2023, 09:00

Dat is niet correct. Want ik kan, zeg ik in al mijn onbescheidenheid, vrij goed lezen. Sterker nog: ik las daar, op die redactie, jarenlang, minimaal twee dagen per week, artikelen. Ik kortte ze in, ik maakte koppen, schreef intro’s, discussieerde met collega’s.

Ik maakte ook grappen met collega’s, flauwe kantoorhumor, ook als je maar twee dagen op kantoor zit, kun je daar klaarblijkelijk een sneu talent voor ontwikkelen.

Ik dronk koffie met directe collega’s en chefs, ik vergaderde met ze, ik besprak lastige situaties uit mijn privéleven en uit dat van hen. Ik voel me als freelancer zelden ‘anders’ of ‘minder’ op een redactie met de mensen onderling. Maar zodra er van hogerhand iets genereus wordt gedaan, dan kan een hoofdredactie de kloof tussen vast en freelance, tussen ‘fulltime’ en ‘als we je vragen’ in één klap ineens pijnlijk zichtbaar maken met een goedbedoeld kleinigheidje.

In de ogen van hogerhand is het bij sommige mediabedrijven – bijvoorbeeld met kerst – nog steeds een kwestie van ‘wij’ en ‘zij’, terwijl het inmiddels wel bekend is dat redacties niet zonder ‘zij’ kunnen. Vooral op die feestdagen. Ik schrik soms van de grote mate van afhankelijkheid van invliegende zzp’ers zoals ik, om gaten te vullen ‘anders zitten we echt met een probleem morgen’.

Je hoeft niet ergens in dienst te zijn om een volwaardige dienst te kunnen draaien, je hoeft geen cao te hebben om goed werk te verrichten, je hoeft niet ergens een contract te hebben om gevallen roostergaten op te lossen. Maar je moet bij sommige redacties wel in dienst zijn om een cadeautje te ontvangen.

De collega’s en ik deden die avond van de kerststol (of nou ja, die avond van géén kerststol) exáct hetzelfde werk. En ik begrijp dat freelancers hetzelfde geschenk geven als vaste medewerkers, kan duiden op verkapt dienstverband. Maar we hoeven geen kerstpakket tot de nok toe gevuld met Rituals, champagne en Dille & Kamille. Een reep chocola is genoeg. Een kaartje. Een mandarijn. Een rolletje pepermunt voor mijn part. Mijn advies aan alle redactionele leiders: freelancers gaan harder voor je lopen als jij dat ook voor hen doet. Neem het van mij aan - iemand die niet eens een kerststol lúst, notabene.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

A D v Beers, 14 december 2023, 13:20

Heel herkenbaar! Zéker niet bij alle opdrachtgevers, maar bij een aantal is dit echt een aandachtspunt. Want het kan je als zzp’er best een rotgevoel bezorgen.
Wens je (met of zonder kerststol) fijne feestdagen!

Mirjam Hommes, 14 december 2023, 15:41

Weet je wat ik opvallend vind? Dat ik dit dus nog nooit heb meegemaakt bij niet-journalistieke organisaties waar ik freelance. Daar krijg ik altijd een aardigheidje en vaak gewoon precies hetzelfde kerstpakket als de vaste medewerkers. Wat een treurigheid dit. Om een kerststol…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.