— woensdag 8 november 2023, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Column: De mooie kanten van AI zitten (nu en straks) in je smartphone

Nick Kivits - © Duco de Vries

Doorgaans sla ik niet meer zo aan wanneer er een nieuwe smartphone wordt gepresenteerd. Zeker de laatste jaren is het meestal weinig nieuws onder de zon. Snellere processor. Betere camera. Een net wat scherper scherm. O, en natuurlijk weer net een hogere prijs.

Maar bij de presentatie van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro van Google begint oktober, ging mijn hart wel sneller kloppen. Niet vanwege het scherm, de processor of de camera. Maar vanwege de keur aan toffe AI-tools die Google in zijn nieuwe smartphone heeft gepropt.

Zo kan Google Assistant voortaan webpagina’s samenvatten en laat de optie Audio Magic Eraser je achtergrondgeluid uit video’s filteren, zodat je geen last meer hebt van die hond die door je gesprek heen blaft. Video Boost past automatisch kleur en licht aan in video’s en maakt filmbeelden die zijn geschoten in het donker beter.
En wil je een groepsfoto maken, dan zorgt de optie Best Take in Google Photos ervoor dat iedereen er goed op staat. Best Take maakt meerdere foto’s, kijkt bij die foto’s wie er goed op staat en wie niet en combineert alle goéde stukjes foto in één foto. Ge-ni-aal!

Google is lang niet de enige die steeds meer kunstmatige intelligentie naar de gebruiker toebrengt. Zo gooide Adobe kort geleden hoge ogen met de tool Generatief Vullen (Generative Fill) in de nieuwste versie van zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop. Die tool laat je elementen aan foto’s toevoegen. Heb je een foto van zandduinen genomen, maar had je ook graag net wat meer van de lucht erbij gehad? Generatief vullen denkt hem er gewoon bij.

Ook Apple zette bij de recente release van zijn nieuwe iPhone 15 in op AI. De smartphone kan in foto’s automatisch mensen, honden en katten herkennen en laat je gewone foto’s omzetten naar portretfoto’s. De iPhone 15 leert daarnaast je stem herkennen en kan daardoor automatisch het volume van achtergrondgeluid terugschroeven tijdens telefoongesprekken.

De nieuwste versie van Apple’s iOS-software laat gebruikers ook hun stem klonen, zodat ze tekst in hun eigen stem kunnen laten voorlezen. Ook handig: de beeldbewerkingssoftware van Apple laat je met een paar tikken voorwerpen uitsnijden uit foto’s.

Begrijp al mijn enthousiasme niet verkeerd. Er valt genoeg op te merken aan AI. Op het moment gaat het credo move fast and break stuff dat zo normaal is in de startup-wereld, nergens harder voor op dan voor kunstmatige intelligentie. Maar los van alle kritiek die je kunt hebben, maakt AI ook een hoop dingen makkelijker. En dat zien jij en ik vooral snel terug in onze smartphones. Ik kan nu al niet wachten op alweer de vólgende generatie telefoons.

Bekijk meer van

Google Apple Adobe

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.