website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over hoe problemen thuis van invloed kunnen zijn op je werk

Jolan Douwes — Geplaatst op donderdag 10 januari 2019, 11:00

© Truus van Gog

De Coach Tv-verslaggever Ruben kan zich moeilijk concentreren op zijn werk. Zijn jongste zoon van 15 spijbelt, blowt en trekt met verkeerde vrienden op. Zijn hoofdredacteur weet niets van de problemen thuis, maar hij vindt wel dat de verslaggever ondermaats presteert. Ruben moet meer ‘vlammen’.

‘Mijn werkplezier is weg’, zegt Ruben* (45) in ons kennismakingsgesprek. De opmerking van zijn hoofdredacteur is zo hard aangekomen dat hij zich met moeite naar de redactie sleept. Veel energie heeft hij toch al niet door de toestanden thuis. ‘Ik word stapelgek van alle ruzies met mijn zoon.’

Ik heb te doen met deze verslaggever die niet bekendstaat als een middelmatige muis. Zijn moeilijke privésituatie ondermijnt zijn functioneren op het werk. Hij is niet de enige die slechter gaat presteren door ingrijpende privégebeurtenissen. Of dat nu een puberend kind, een scheiding, mantelzorg of het overlijden van een dierbare is, problemen thuis kunnen het zelfvertrouwen, de bevlogenheid en de creativiteit flink beïnvloeden.

Uit een recent proefschrift van ontwikkelingspsycholoog Danyang Du (Erasmus Universiteit Rotterdam) blijkt dat kleine strubbelingen thuis medewerkers al minder inventief of ontvankelijk voor feedback kunnen maken. Mensen die werk een centrale plaats in hun leven geven, blijken wel weer beter bestand te zijn tegen heftige gebeurtenissen. Volgens Danyang Du zijn ze beter in staat voordeel te halen uit hun zelfvertrouwen.

Voor Ruben is belangrijk om uit te zoeken: wat helpt hem om overeind te blijven? Waar kan hij meer hulptroepen inschakelen? Is het een idee om tijdelijk minder te werken? En van welke onderwerpen wordt hij weer enthousiast? Een vraag is ook: moet Ruben zijn hoofdredacteur niet op de hoogte stellen? Als hij niet weet wat er speelt, kan hij ook geen begrip tonen of tolereren dat de verslaggever het tijdelijk rustiger aan moet doen.

Ruben betwijfelt of hij zich zo kwetsbaar kan opstellen bij de hoofdredacteur. Met zijn chef bespreekt hij wel dat hij het thuis zwaar heeft. Het helpt dat deze leidinggevende daar aandacht voor heeft. Ondertussen zoekt Ruben een psycholoog die hem en zijn vrouw tips kan geven voor de communicatie met hun opstandige zoon. Yoga en vaker afspreken met vrienden helpen hem om op te laden. En met een collega werkt hij aan een spraakmakende serie. Zijn werkplezier komt weer een beetje terug. Een compliment van de hoofdredacteur zou nu nog wonderen doen.

*De naam Ruben is om privacy redenen gefingeerd.

5 Tips van Jolan

• Bespreek tijdig met je leidinggevende, HR, een loopbaanadviseur en/of de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om te blijven functioneren na een ingrijpende privégebeurtenis. Houd daar regelmatig contact over en stel afspraken zo nodig bij.
• Bespreek je thuissituatie met collega’s die je vertrouwt, maar maak het niet te lang. Je bent in een zakelijke omgeving.
• Overleg of je tijdelijk minder uren kunt werken of (zorg)verlof kunt opnemen.
• Kijk of je tijdelijk in de luwte kunt werken.
• Leestips: ‘How Family Life Influences Work Life’ (Danyang Du), ‘Wat is de invloed van privégebeurtenissen op het werk’ (XpertHR Actueel), Vijf tips om de balans tussen werk en privé te herstellen (Tsuru).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.