— donderdag 23 mei 2019, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Coach Jolan Douwes over het belang van pauzes

© Truus van Gog

Nog vijf minuten voor de vergadering begint? Even e-mails checken. Wachten op de trein naar huis? Even nieuwssites doornemen. De slechtste pauzes voor ons brein zijn de dingen die we als journalist automatisch doen, blijkt uit het boek ‘Focus AAN/UIT’. Hapsnap intermezzo’s kosten volgens breinexpert Mark Tigchelaar kostbare hersteltijd.

‘Wat is er nou verkeerd aan dat ik snel even nos.nl check?’, zegt een nieuwsverslaggever als hij hoort dat hij beter even uit het raam kan kijken of het perron op en neer kan lopen. ‘Die verloren momenten besteed ik liever nuttig. In een paar minuten doe ik toch weer nieuwe kennis op.’ Toch is het goed om te weten dat de hersenen dan niet genoeg pauze krijgen.

Na vier eerdere boeken over het brein ontrafelt auteur en trainer Tigchelaar in ‘Focus AAN/UIT’ waarom we ons minder goed kunnen concentreren. Oorzaak één kan zijn dat we te weinig prikkels krijgen en daardoor op zoek gaan naar afleiding. Iemand praat te lang in de ochtendvergadering, een klus is te simpel of een tekst is te saai. We kunnen ook last hebben van te veel interne prikkels. Dan gaan we liever even naar Twitter dan dat we doorschrijven aan een artikel.

Als derde oorzaak noemt de auteur dat onze hersenen te weinig brandstof krijgen, bijvoorbeeld omdat we moe zijn. Te veel externe prikkels kunnen ook afleiden. Door telefoontjes, mails en vragen van collega’s zou dat zo’n vijfhonderd keer per dag gebeuren. Omdat we daarvan moeten herstellen, spenderen we dagelijks wel twee uur extra op het werk.

De auteur waarschuwt dat hapsnap werken in het ergste geval kan leiden tot een burn-out. Dat is volgens Carolien Hamming, directeur van CSR Centrum voor stress en burn-out coaching, te kort door de bocht. Desgevraagd laat ze weten dat er voor burn-out meer aan de hand moet zijn. ‘Door al die prikkels presteer je niet optimaal en je raakt er mentaal vermoeid van. Maar om opgebrand te raken, moet je langdurig overbelast zijn en te weinig rust hebben. Als je genoeg slaapt, kun je veel “aan” staan.’

Dat neemt niet weg dat voortdurende afleiding tijd en denkkracht kost. De auteur adviseert onder meer om ‘focusuren’ in te stellen op het werk. Onderlinge mails, telefoontjes en ‘gebabbel over vrije tijd’ zijn dan verboden. Collega’s mogen elkaar alleen storen als er brand uitbreekt. Bij nieuwsorganisaties zal zo’n maatregel ondenkbaar zijn. Maar blijkbaar staan andere bedrijven er wel open voor, want een leidinggevende vertelt: ‘Ik gaf iedereen een waterpistool om elkaar nat te spuiten als ze tijdens het focusuur werden gestoord’.

Een watergevecht op de redactie: doe eens gek. Alleen niet handig met al die apparatuur. Tigchelaar geeft wel andere nuttige tips om gefocust te werken. Met als extra weetje dat onze intelligentie door afleiding tijdelijk met tien punten daalt.

Focus AAN/UIT, Mark Tigchelaar met Oscar de Bos, uitgeverij Spectrum, 20 euro.

 

Tips uit ‘Focus AAN/UIT’
1. Lees een tekst net iets sneller als je afgeleid wordt, dan blijf je er beter bij.
2. Laat iedereen op het werk piepjes en andere geluiden afzetten.
3. Houd jezelf bij de les in vergaderingen, bv door extra op non-verbale signalen te letten.
4. Train je spanningsboog, bv door 10 minuten later op je telefoon te kijken.
5. Bundel je taken, bv schrijfwerk in de ochtend, afspraken ’s middags. Dat geeft meer rust en maakt productiever.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.