website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over het uitzicht op een vast contract

Jolan Douwes — Geplaatst op woensdag 5 september 2018, 14:00

© Truus van Gog

De Coach Een recordaantal vacatures en meer vaste contracten dan tijdelijke aanstellingen. Voor menig werknemer breken er gouden tijden aan nu er schaarste ontstaat op de arbeidsmarkt. Hebben journalisten daar ook profijt van? Dat is nou jammer: 'De hosanna in de bouw, ict en data-industrie gaat geheel aan de media voorbij’, zegt NVJ-onderhandelaar Annabel de Winter.

‘Van baan wisselen? Doe het nú’, kopt NRC Handelsblad eind augustus. Omdat het barst van de vacatures is dit hét moment om uitdagender werk te zoeken of een hoger salaris te vragen. De krant heeft meer oppeppend nieuws: volgens het Centraal Bureau voor Statistiek groeit het aantal mensen met een vaste aanstelling harder dan met een tijdelijk contract.

In de media is zo’n mazzelaar met enige moeite te vinden. Opgetogen meldt journalist Marten van de Wier op Twitter dat hij vanaf september te vinden is bij dagblad Trouw: ‘Geen freelance- of invalklus deze keer, maar een vaste baan.’ In Villamedia vertelt hij dat hij er zelf om heeft gevraagd en zich gaat richten op de zorg.

Datajournalist Jerry Vermanen (33) kreeg in augustus tot zijn verbazing een vast contract bij KRO-NCRV. Dat overkwam ook de twee collega’s met wie hij onderzoekswerk doet voor Reporter Radio, Brandpunt+ en de Monitor. ‘Ik verwachtte dat de omroep zou wachten tot mijn tweede jaarcontract was afgelopen. Maar blijkbaar heeft ons team zo goed gepresteerd dat we worden beloond met een vaste aanstelling. We hebben de tijd mee, want KRO-NCRV wil meer investeren in datajournalistiek. Tech-redacteur Daniël Verlaan van RTL Nieuws heeft ook een vast contract gekregen. Met specialismen maak je je onmisbaarder bij de omroep dan als generalist.’

Fijn dat journalisten met bijzondere expertise kans maken op een vaste baan, zegt NVJ-onderhandelaar Annabel de Winter. ‘Maar wij zien eerder een toename van de payroll-constructies en andere freelance-verbanden. Daar voeren we juist actie tegen met de FNV.’  Grote uitgeverijen zoals de Persgroep nemen wel maatregelen om jonge mensen aan te nemen met een jaarcontract, met uitzicht op vaste dienst. ‘Een flinke groep journalisten rond de 60 jaar wordt sinds vorig jaar bewogen met een vrijwillige regeling uit te treden.’

Is dit dan wel het moment voor journalisten in vaste dienst om meer salaris te vragen? De Winter: ‘Als je een goede onderhandelingspositie hebt en weet wat je marktwaarde is, moet je dat zeker doen. Tijdens de laatste cao-onderhandelingen hebben we trouwens mooie loonsverhogingen voor elkaar gekregen. Ondanks de crisis in de media, was er toch ruimte voor. Er wordt weleens schamper gedaan over 3 tot 5 procent, maar ik ben niet ontevreden. Al kun je je chef altijd vragen of je niet een beetje weinig krijgt.’

 

Tips van Jolan
1. In de media is vraag naar data-, crossmediale en onlinejournalisten. Specialiseer je daarin als je er affiniteit mee hebt, en volg de ontwikkelingen op dat gebied.
2. Krijg je een baan als onlinejournalist, wees er dan alert op dat je een contract krijgt volgens de journalisten-cao.
3. Kun je toegankelijk en met kennis van zaken berichten over wetenschap, technologie, juridische zaken of economie, dan heb je al minder concurrenten.
4. Wil je onderhandelen over je loon, lees dan mijn rubriek ‘De snel tevreden starter’ en vijftien tips van radio-programma Radar.
5. Blijft het sappelen in de journalistiek, onderzoek dan een carrièreswitch naar de zorg, het onderwijs, ict of data-industrie. Bij vacatures staat vaak dat je direct een vast contract krijgt.
6. In het pas verschenen boek ‘Geen paniek! Maar ook jouw baan gaat eraan’ raadt auteur Ben Rogmans aan eens in de twee à drie jaar een Loopbaan-APK te doen om te kijken hoe je je beroepskansen kunt vergroten.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.