website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over wel of niet vertrekken: ‘Je kunt ook parttime blijven’

Jolan Douwes — Geplaatst op woensdag 27 februari 2019, 09:30

© Truus van Gog

De Coach Televisiemaakster Lobke (44) moet beslissen: blijft ze bij de regionale omroep waar ze al twintig jaar werkt of gaat ze gebruik maken van een vertrekregeling? Ze wil dan meer yogalessen geven. Binnen een paar weken moet ze de omroep doorgeven wat ze besluit.

Lobke heeft al een kennismaking met een ander loopbaanbureau achter de rug als we elkaar voor het eerst zien. Ze heeft half gekozen voor de vertrekregeling en moet alleen nog moed verzamelen. Lobke woont sinds kort alleen met haar twee kinderen. Ze zit middenin een ingewikkelde echtscheiding.

Als gediplomeerde yogalerares droomt ze van een eigen studio. Haar lessen wil ze combineren met programmamaken voor televisie. Of daar in haar regio veel werk in is, weet ze nog niet. Voor haar omroep mag ze een half jaar na haar vertrek nog niets doen.

Is dit wel het goede moment om te freelancen? Die vraag wekt zichtbaar wrevel op. Lobke vertelt later wat er door haar hoofd schiet: ‘Hoezo? Jij gaat gewoon met mij aan de slag. Wat heb ik aan zo’n coach?’ Toch mailt ze na een paar dagen dat ze het andere loopbaanbureau heeft afgezegd. Ze wil met me verder, omdat de vraag haar aan het denken heeft gezet.

Lobke was ervan uitgegaan dat ze een of/of-keus moest maken, maar ze kan ook kiezen voor en/en. Nu ze privé veel te verstouwen heeft, is ze gebaat bij stabiliteit op het werk. Als ze drie dagen per week bij de omroep blijft, houdt ze een financiële basis.

Een hoge score bij de ondernemers­test van de Kamer van Koophandel geeft Lobke het vertrouwen dat freelancen altijd nog kan. Als ze de omroep laat weten dat ze wil blijven, krijgt ze blije reacties. Dat sterkt haar in haar gevoel dat ze er op haar plek is.

Samen bespreken we hoe ze haar twee banen het best kan verwoorden op haar website en LinkedIn. Zo persoonlijk mogelijk, raad ik haar aan. ‘Als verslaggever weet ik als geen ander hoe ontspannend het is om na een hectische werkdag om te schakelen naar mijn yogalessen’, komt er te staan. Twee jaar later is ze nog steeds blij met haar keus.

*Om privacyredenen is de naam Lobke gefingeerd.

Vijf tips van Jolan

• Doe de Kamer van Koophandel-test, vergroot je kennis over ondernemen en maak een jaarplan.
• Laat je adviseren door je belastingadviseur. Je hebt fiscaal voordeel als je minimaal 1225 uur per jaar als ondernemer werkt.
• Denk bij je marketing aan een zakelijke Facebook-pagina, een website, LinkedIn én Instagram
• Waak ervoor dat je niet alleen maar werkt. Stop tijdig als het eigen bedrijf niet loont, kies voor onder­nemen als het een succes wordt.
• Leestips: 7 zaken om te overwegen voor je parttime ondernemer wordt (Intermediair), Handboek parttime ondernemen (Peter Bosman, 2016).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.