foj 2019

— donderdag 5 september 2019, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Coach Jolan Douwes:  Hoe ontploetert een journalist?

© Illustratie: Paul Ryding

Elke dag kiezen wat ze echt graag wil. Daar oefende freelance-journalist Annemiek Leclaire in tijdens een ‘ontploeterjaar’. In haar pas verschenen boek ‘Minder moeten, meer leven’ beschrijft ze haar experiment. Loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes haalt er tips uit voor jakkerende collega’s.

‘Burn-out is een marketingterm geworden’, zei een recensent van managementboeken laatst. Het viel hem op dat het woord wel erg vaak op de achterflap staat. Zo wordt ‘Minder moeten, meer leven’ van Annemiek Leclaire (50) in de etalage gezet als een persoonlijke zoektocht naar de oorzaken van de burn-outmaatschappij. Al gaat het meer om haar zoektocht naar een moeitelozer leven.

Snakken gestresste journalisten niet allemaal naar minder werkdruk? Minder weekenden vol sociale verplichtingen, minder zondagnachten waarin ze zich afvragen hoe ze het de komende week allemaal gaan redden? ‘Mijn leven was één grote to-dolijst geworden, met iedere dag tien prioriteiten’, schrijft freelance-journalist Leclaire (NRC, VN, Flow). ‘Ik wilde van het dwangmatige af.’

Boeken over stressmanagement zijn er genoeg. Maar alle tips die daar in staan, hebben ook weer iets dwangmatigs. Bijvoorbeeld om meer te gaan lummelen, lanterfanteren of luieren. ‘Niksen is het modieuze antwoord op een te druk leven’, vindt Leclaire. ‘In veel boeken is het een instrument om het ambitieuze werktempo toch in stand te houden.’

In haar boek - een bewerking van een serie in Vrij Nederland - beschrijft de journalist hoe zij leert ontploeteren. Een prestatie voor iemand die na twintig jaar huwelijk gaat scheiden, met haar twee kinderen verhuist en haar nieuwe liefde kwijtraakt, omdat hij plotseling overlijdt. Het experiment dat ze argeloos begon, krijgt daardoor een rauw randje.

Annemiek Leclaire blijft overeind door harde keuzes te maken. Op professioneel gebied gaat ze met minder opdrachtgevers werken en minder artikelen schrijven over minder verschillende onderwerpen. ‘Dat levert geen auto of rondreis door Amerika op, wel tijd, rust, focus en vrijheid om te kunnen beslissen waar mijn aandacht naartoe gaat.’

In haar vrije tijd kiest ze voor lievelingsactiviteiten die niet duur hoeven te zijn. Fietsen op de dijk, naar de markt, een avondwandeling met haar kinderen, zwemmen in de plas voor haar flat. Door te doen wat ze echt graag wil, kan ze het enorme aanbod aan mogelijkheden aan. In haar interviews met denkers en deskundigen zoals Tony Crabbe en Damiaan Denys wisselt ze ervaringen en inzichten uit.

‘Minder moeten, meer leven’ is een aanrader voor gestresste journalisten. Niet omdat ze moeten veranderen in een tachtigjarige non, zoals Annemiek Leclaire zichzelf noemt. Maar omdat het zin heeft om zelf ook na te denken over de vragen die zij opwerpt.

’Moeitelozer leven, het is me toch echt gelukt’ schrijft Leclaire, ‘en ik wens het de lezer ook toe.’

Minder moeten, meer leven’, Annemiek Leclaire, AmboAnthos, 17,99.

Tips:
1 Weet in werk en privé waar je ‘ja’ op zegt. Neem even bedenktijd: vraag je af wat dit ‘ja’ je gaat kosten.
2 Zorg voor eilanden van tijd: baken een paar uur af waarin je ongestoord kunt doorwerken aan één taak.
3 Gun je hersenen en ogen regelmatig korte en lange pauzes. Goed kunnen rusten is een vaardigheid geworden. 
4 Zet je lievelingsactiviteiten op een rijtje, dat zijn de dingen waar je van opknapt, en plan ze in. Maakt niet uit of het vissen is, naar de film, of een avondje voetballen.
5 Heb je een kort lontje, loop je overal tegenaan, slaap je slecht? Herken je eigen stresssignalen en neem ze serieus.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.