website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes geeft tips voor als je eens iets anders wilt

Jolan Douwes — Geplaatst op donderdag 30 augustus 2018, 11:00

© Truus van Gog

De Coach Journalist Karima (26) valt op met haar verhalen over islam en radicalisering. Kranten en tijdschriften staan in de rij, maar ze wil haar kennis verbreden. Ze weet alleen niet hoe. Op eigen kosten vraagt ze een loopbaantraject aan.

Een uitgever wil dat ze een boek schrijft over Syriëgangers en hun familie, een tv-programma vraagt of ze de vader van een IS-strijder overhaalt in de uitzending te komen. En een krant hoopt op een spannend verhaal over Marokkaanse meisjes die breken met hun cultuur. De media weten Karima* te vinden, maar zij zegt: ‘Ik word naar van al die zware onderwerpen. Ik wil een ander specialisme.’

Als freelancer kan ze nauwelijks rondkomen, want ingewikkelde verhalen kosten tijd. Daarom werkt ze drie dagen per week in de bediening bij een koffietent in Utrecht. De andere dagen komt er niet zo veel uit haar handen als ze zou willen. Karima mist de redactiechef die structuur aanbrengt en doelen stelt.

Die rol krijg ik - op haar verzoek. We brengen eerst in kaart hoe Karima verder wil. Haar ambities flitsen van de journalistiek naar informatica of stervensbegeleiding. Twee testen laten zien dat ze hoog scoort op communicatieve vaardigheden en inventiviteit. Als we nagaan waar ze als kind mee speelde, blijkt dat ze toen al haar poppen interviewde. Die uitkomst bevestigt dat Karima geknipt is voor de journalistiek.

Toevallig zoekt een online platform net jong talent. We overleggen hoe ze kan overtuigen met haar brief en cv. Ze kiest ervoor haar dilemma voor te leggen: ze snakt naar onderwerpen die niet automatisch bij haar terechtkomen vanwege haar culturele achtergrond. Karima wil haar talent om vertrouwen te winnen en diep te graven op een andere manier inzetten. Ze mag op gesprek komen en krijgt de baan. Haar specialisme wordt de gezondheidszorg.

Karima is opgelucht dat ze haar bijbaan kan opzeggen. Maar ze is ook bang dat ze op haar nieuwe werk niet aan de verwachtingen kan voldoen. We spreken af dat ze via het netwerk Vrouw & Media een schrijfcoach zoekt. Die hulp kan ze wel gebruiken buiten de redactie om. Een jaar later mailt ze: ‘Ik heb een neef van 22 die ook wel een coach kan gebruiken. Kan hij een keer langskomen?’

*Karima is om privacy-redenen een gefingeerde naam.

4 Tips van Jolan
• Beginnende journalisten van kleur verkleinen de kans op stereotypering door te kiezen voor onderwerpen die niets met hun afkomst te maken hebben.
• Lees de recente artikelen over diversiteit op redacties in NRC, FD en op Villamedia.
• Je kunt een mentor aanvragen bij de NVJ of bij Vrouw & Media.
• Boekentips: Marcus Buckingham: ‘Ontdek je sterke punten’, inclusief online test en Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman: ‘Heb je een boze moslim voor mij’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.